latinica  ћирилица
15/01/2018 |  15:12 ⇒ 15:36 | Autor: RTRS

Potpisan sporazum o smanjenju rizika po zdravlje stanovništva

Predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara potpisao je danas u Sarajevu sporazum za grant projekat čiji je cilj smanjenje faktora rizika po zdravlje stanovništva u BiH, čija je vrijednost 1.409.682 dolara.
Marinko Čavara - Foto: SRNA
Marinko ČavaraFoto: SRNA

Projektom će rukovoditi Svjetska banka, finansiraće ga Vlade Švajcarske, a sprovesti federalno Ministarstvo zdravstva u saradnji sa lokalnim zajednicama.

Cilj projekta, koji je Čavara potpisao u ime FBiH, je podrška smanjenju faktora rizika za zdravlje stanovništva od nezaraznih bolesti kroz unapređenje kontrole upotrebe duvana i alkohola, te programa prehrane i fizičke aktivnosti u odabranim lokalnim zajednicama u BiH - Mostaru, Zenici, Doboju i Zvorniku, saopšteno je iz kabineta predsjednika FBiH.

Projektom je definisan plan djelovanja prema kojem će se sprovoditi akcije na definisanim faktorima rizika: prehrani, fizičkoj aktivnosti, pušenju, upotrebi alkohola, a radiće se sa ciljnim grupama - djecom i omladinom, roditeljima, prosvjetnim i zdravstvenim radnicima, te lokalnim vlastima i administracijom.

Izvor: SRNA