latinica  ћирилица
15/01/2018 |  15:10 ⇒ 18:04 | Autor: RTRS

Uz druženje fizika se lakše uči (VIDEO)

Društvo fizičara Istočne Hercegovine, u saradnji sa Fakultetom za proizvodnju i menadžment, organizovalo je Zimsku školu fizike za talentovane srednjoškolce iz ove regije.
Škola fizike - Foto: RTRS
Škola fizikeFoto: RTRS

Škola fizike, koja se prvi put organizuje u Trebinju, trajaće narednih pet dana, gdje će učenici moći da prošire svoja znanja iz svih oblasti fizike.

Zimska škola fizike okupila je srednjoškolce iz Trebinja, Bileće i Ljubinja. Očekuju da prošire dosadašnja znanja iz svih oblasti fizike, uključujući teoriska predavanja, računske i ekperimentalne vježbe, kao i demonstracione oglede.

Dajana Aleksić iz Bileće kaže da je pogledala plan i program, koji joj se dopao. Posebno joj se sviđa oblast elektrostatike i astrofizike, jer se to ne radi u srednjoj školi, te su zato i odlučili da dođu.

S druge strane Tamara Nobokmet iz Ljubinja odlučila je da dođe i proširi svoje znanje, pošto planira da upiše fiziku.

Tamara je inače četvrti razred i misli da će se lijepo družiti u ovoj školi.

Članovi Društva fizičara Istočne Hercegovine, ovakvom vrstom interakcije žele povećati svijest srednjoškolaca za potrebom prirodnih i tehničkih zvanja u Srpskoj, što je pioritet i ovog novoosnovanog društva.

Član Društva fizičara Istočne Hercegovine Dobroslav Slijepčević kaže da će ovdje raditi malo napredniji program, nego što je to gimnazijski, proći će sve oblasti fizike, od termodinamike i mehanike do elektromagnetne i astrofizike.

Dušan Јokanović, dekan Fakulteta za proizvodnju i menadžment  navodi da ova aktivnost znači ulaganje u budućnost, u mlade naraštaje i sprečavanje da najbolji đaci, a kasnije i kadrovi odlaze iz zemlje.

U ovom društvu kažu da im je želja da Zimska škola fizike, ali i ljetnja, koju planiraju, preraste u tradiciju i da regionalno okupljanje talentovanih sredošnjkolaca dobije i republički nivo.