latinica  ћирилица
15/01/2018 |  15:07 ⇒ 17:59 | Autor: RTRS

Profesionalni vozači sve traženiji (VIDEO)

Povodom Međunarodnog dana vozača i automehaničara, provjerili smo da li se teško osposobiti za ovo zanimanje.
Dan vozača Bijeljina - Foto: RTRS
Dan vozača BijeljinaFoto: RTRS

Zanimanje profesionalnog vozača postalo je kod nas veoma popularno tokom posljednjih desetak godina, zbog potreba domaćih privrednika, ali još više zbog mogućnosti zapošljavanja u inostranstvu.

Ipak, zbog neusklađenosti novog Zakona o osnovama bezbjednosti saobraćaja sa podzakonskim aktima u Republici Srpskoj, već skoro godinu dana nema obuke i polaganja vozačkih ispita C i D kategorije.

Žiko Tomić je radni vijek proveo kao vozač autobusa. Kaže da bi ponovo izabrao ovo zanimanje, koje je istovremeno odgovorno i zanimljivo, a koje mu je omogućilo da proputuje cijelu Evropu.

Živko je vozač u penziji i ističe da ima dosta lijepih trenutaka, ali i neprijatnih situacija koje su se dešavale dok je radio.

- Međutim, to je rijetkost  i nikad me ne bi recimo od tog posla odvojilo - rekao je Tomić.

Vozači kamiona, profesionalci sa vozačkom dozvolom C kategorije i radnim iskustvom desetak godina su među natraženijim zanimanjima na tržištu rada, jer ih osim domaćih angažuju i brojni poslodavci iz Evropske unije.

Sekretar Auto-moto društva Sigurnost iz Bijeljine Slobodan Vujić kaže da upravo ti vozači, veliki broj njih, dolazi  kod u ovo društvo po međunarodnu vozačku dozvolu i kasnije odlaze da rade po cijeloj Evropi.

Novi Zakon o osnovama bezbjednosti saobraćaja propisao je obavezno iskustvo od dvije godine za polaganje vozačkog ispita C i D kategorije. Ipak, u auto-školama tvrde da na području Srpske, od februara prošle godine, uopšte ne organizuju obuku i polaganje ovih vozačkih ispita, jer uz novi zakon nema odgovarajućeg pravilnika, koji bi regulisao ovu oblast.

Gordana Đurđević, instruktorka vožnje navodi da je u poslednje vrijeme povećano interesovanje za polaganje D kategorije, jer već godinama nemaju D kategoriju.

- Blokirana je jednostavno i većina vozača je otišla u inostranstvo, tako da je ovdje kod nas povećana potražnja za vozače D kategorije - objašnjava Đurđeviževa.

U Ministarstvu transporta i komunikacija BiH rečeno nam je da je u pripremi novog Zakona o osnovama bezbjednosti saobraćaja kao uslov za polaganje D kategorije vozačkog ispita, predviđena D1 kategorija i dvogodišnje iskustvo, što je ispravljeno na inicijativu poslanika izmjenama i dopunama zakona.

Izmjene su usaglašene u resornom ministarstvu i oba doma parlamenta BiH, i trebalo bi da do kraja ovog mjeseca novi zakon bude objavljen u Službenom glasniku.

Nakon toga, resorno ministarstvo će objaviti i pravilnik koji je pripremljen. Svaki vozač koji ima vozačku dozvolu B kategorije i dvije godine iskustva, moći će da polaže ispit za vozača kamiona ili autobusa.