latinica  ћирилица
15/01/2018 |  14:47 ⇒ 18:36 | Autor: RTRS

Bokserske legende posjetile Marijana Beneša

Bokserske legende bivše Јugoslavije posjetile su danas u Klinici za neurologiju Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske kolegu Marijana Beneša, koji u ovu zdravstvenu ustanovu primljen zbog psiho-motorne usporenosti, otežane pokretljivosti i ukočenosti mišića."
Bokserske legende posjetili Marijan Beneša - Foto: SRNA
Bokserske legende posjetili Marijan BenešaFoto: SRNA

Kod nas će boraviti još sedam dana, kada ćemo odlučiti da li će biti upućen na fizikalni tretman ili na kućno liječenje", rekla je novinarima specijalista neurologije na Klinici za neurologiju UKC-a Srpske Davorka Katana.

Ona je istakla da osoblje UKC-a Srpske ulaže maksimalne napore da Benešu pruži najbolje terapijske i dijagnostičke procedure.

"Zdravstveno stanje mu je trenutno stabilno, ali je nezahvalno govoriti o prognozama", rekla je Katana.

Nekadašnji bokser Tadija Kačar izrazio je žaljenje što nije ljepša prilika okupila nekadašnje najbolje sportiste, među kojima se Beneš uvijek izdvajao.

"Beneš je bio izuzetan po mnogim osobinama i karakteristikama. Sa jedne strane bio je izvanredan nokauter i snagataor, a sa druge strane imao je meko srce i dobru dušu", istakao je Kačar.

On je rekao da je Beneš izuzetan sportista, koji je zaslužio da ga danas posjete kolege, koje su stigli iz različitih destinacija da ga vide.

"Isto tako, boks je sport koji karakteriše surova borba, ali kada 'gong' označi njen kraj, sva surovost i neprijateljstvo nestaju", rekao je Kačar.

Predsjednik Bokserskog saveza Republike Srpske Milenko Tomić zahvalio je rukovodstvu UKC-a Srpske koji pruža maksimalnu njegu Benešu, koji jedna od sportskih ikona kako Banjaluke, tako i Republike Srpske.

Marijan Beneš rođen je u Beogradu 11. juna 1951. godine. Bio je jugoslovenski bokser iz Banjaluke, a smatra se za jednog od najboljih jugoslovenskoh boksera svih vremena.

Poslije briljantne amaterske karijere i osvojene zlatne medalje na prvenstvu Evrope u boksu 1973. godine održanom u Beogradu, prešao je u profesionalce i osvojio titulu evropskog prvaka u verziji Evropske bokserske unije u lako-velter kategoriji 1979. godine.

Marijan Beneš se povukao iz boksa 1983. godine poslije teške povrede oka.

Izvor: SRNA