latinica  ћирилица
15/01/2018 |  13:32 ⇒ 18:03 | Autor: RTRS

Dejanu Atanackoviću NIN-ova nagrada (FOTO) (VIDEO)

Dobitnik NIN-ove nagrade za 2017. godinu je Dejan Atanacković za roman "Luzitanija" u izdanju izdavačke kuće "Besna kobila".
Ninova nagrada za najbolji roman godine - Foto: RTRS
Ninova nagrada za najbolji roman godineFoto: RTRS

Tri člana žirija glasala su za ovaj roman, dok su po jedan glas dobili Mira Otašević za roman "Gorgone" i Srđan Srdić za roman "Srebrna magla pada".

Ovo je prvi Atanackovićev roman u kom pisac strpljivo gradi radnju i vodi čitaoce kroz komleksne hodnike imaginacije, u priči o beogradskoj psihijatrijskoj bolnici tokom Prvog svjetskog rata.

Atanacković, koji predaje više predmeta iz oblasti vizuelne umjetnosti i kulture na univerzitetima u Firenci i Sijeni na konferenciji za novinare rekao je da činjenica da dolazi iz vizuelnih umjetnosti nije sasvim isključila njegovo prethodno bavljenje tekstom.

- Tekst je oduvijek bio dio mog vizuelnog rada i pojavljivao se u različitim oblicima - kazao je Atanacković.

Јasmina Vrbavac, član žirija Ninove nagrade kaže da je roman "Luzitanija" apsolutno zanimljiv roman, roman prvenac, a tim je iznenađenje ljepše i veće.

- Stilski veoma dobro pisan roman sa potencijalom koji ima jedan umjetnik, koji dolazi iz druge oblasti, koja nije književnost. Da jezik pretvori u vizuelno i to radi izuzetno dobro - navela je Vrbavac. 

U najužem izboru za NIN-ovu nagradu pored Atanackovića bili su romani "Srodnici" Јovice Aćina (Laguna), "Gorgone" Mire Otašević (Geopoetika), "Danas je sreda" Davida Albaharija ("Čarobna knjiga") i "Srebrna magla pada" Srđana Srdića ("Partizanska knjiga").

Žiri NIN-ove nagrade

Žiri je radio u sastavu Tamara Krstić, Јasmina Vrbavac, Zoran Paunović, Mihajlo Pantić i Božo Koprivica (predsjednik).