latinica  ћирилица
15/01/2018 |  13:02 | Autor: RTRS

Promovisano četveroknjižje o Kosmetu mitropolita Amfilohija

U kripti podgoričkog Sabornog hrama Vaskrsenja Hristovog predstavljeno je četvoroknjižje Njegovog visokopreosveštenstva mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija "Novo kosovsko raspeće".
Mitropolit Amfilohije (foto: svetigora.com) -
Mitropolit Amfilohije (foto: svetigora.com)

Riječ je o mitropolitovim dnevničkim zapisima iz Metohije iz 1999. godine, nakon Kumanovskog sporazuma kojim je okončana tromjesečna NATO vojna agresija na SRЈ, kao i o njegovim tekstovima, esejima i intervjuima o Kosovu i Metohiji.

Na sinoćnjoj promociji prikazan je dokumentarni film "Kosovo - univerzum bola", autora Ranka Đinovića.

Poznati istoričar i profesor na Filozofskom fakultetu u Beograd Miloš Ković
rekao je, između ostalog, da to što je Crkva odvojena od države ne znači da Crkva ne treba da se izjašnjava i o političkim pitanjima.

"U ovim knjigama mitropolit Amfilohije svedoči o kosovskom zavetu i o vremenu u kojem živimo. To će ostati kao predragocena građa za istoričare koji dolaze", poručio je Ković.

Vladika zahumsko-hercegovački Grigorije kaže da je Hristov put jedini pravi putokaz prema događajima na Kosovu i Metohiji.

"Јednako prema Srbima i prema Albancima treba da posluži jevanđeljska priča o milostivom Samarjaninu. Upravo kao dobri Samarjanin, i mi treba da budemo pri ruci svakom potrebitom", rekao je vladika Grigorije.

O događajima iz martovskog pogroma na Kosovu i Metohiji iz 2004. godine, govorio je episkop budimljansko-nikšićki Јoanikije.

Izvor: SRNA