latinica  ћирилица
15/01/2018 |  12:40 | Autor: RTRS

Perišić u maju očekuje rezultate revizije posmrtnih ostataka

Član Kolegijuma direktora Instituta za nestala lica BiH Nikola Perišić očekuje da će Međunarodna komisija za nestala lica /ICMP/ u maju ove godine zvanično saopštiti javnosti konačne rezultate revizije posmrtnih ostataka u mrtvačnicama i spomen-kosturnicama u BiH.
Institut za nestale osobe - Foto: RTRS
Institut za nestale osobeFoto: RTRS

"Revizija, koja je započeta 2013. godine pri kraju je i dovešće do podudaranja određenog broja DNK profila, što će omogućiti da znatan broj posmrtnih ostataka u mrtvačnicama i spomen-kosturnicama bude sahranjen", rekao je Perišić Srni.

On je naveo da je do sada u 115 slučajeva u BiH došlo do podudaranja DNK profila i ti posmrtni ostaci biće predati porodicama radi sahrane.

"U pojedinim slučajevima imali smo situaciju da su se na više lokacija nalazile kosti i tu će se napraviti sklapanje skeleta koji će zatim biti predati porodicama", kaže Perišić.

Prema njegovim riječima, revizija će omogućiti rasterećenje budžeta Instituta za nestala lica BiH u smislu da se sredstva koja su namijenjena za čuvanje tijela preusmjere na ekshumacije i traženje nestalih lica u BiH.

Kada je riječ o nedavnom preseljenju DNK laboratorije ICMP-a iz BiH u Holandiju, Perišić je rekao da BiH nije ništa mogla učiniti po tom pitanju, izuzev zaštite DNK podataka.

Perišić zaključuje da bi 22. januara trebalo da bude potpisan sporazum o tehničkoj saradnji između Savjeta ministara i ICMP-a, a koji se prije svega odnosi na zaštitu DNK podataka i slanja biloških uzoraka iz BiH u Holandiju.

U tri spomen-kosturnice u Republici Srpskoj u Banjaluci, Nevesinju i Istočnom Sarajevu godinama se nalaze posmrtni ostaci 650 ekshumiranih i neidentifikovanih lica.

Republika Srpska još potražuje 1.670 srpskih vojnika i civila nestalih u proteklom ratu.

Izvor: SRNA