latinica  ћирилица
15/01/2018 |  11:18 ⇒ 12:14 | Autor: RTRS

Film "Čelične ratnice, žene dobrovoljci u Prvom svjetskom ratu" (FOTO)

Film „Čelične ratnice, žene dobrovoljci u Prvom svjetskom ratu“ posvećen ženama herojima Velikog rata koje su se borile na strani Srba protiv Austrougarske i Njemačke biće predstavljen 15. januara u švedskom Filmskom institutu, kao najnovija švedska produkcija za 2018. godinu.
Film "Čelične ratnice" (Foto: screenshoot) -
Film "Čelične ratnice" (Foto: screenshoot)

Premijera fima o ženama - ratnicama, od kojih su mnoge došle iz raznih zemalja svijeta a ostale su uz Srbe do oslobođenja, biće upriličena za vrijeme Festivala Novog balkanskog filma od 15-18 februara u Stokholmu.

„Prilikom predstaljanja svih budućih premijera švedske produkcije za 2018. godinu uvršten je i ovaj film koji govori o nama i većim dijelom je na srpskom jeziku. A to nije mala stvar. U godini sećanja na 100 godina Velikog rata, Šveđani promovišu film o srpskom stradanju“, ističe Јelena Mila, autorka filma.

Distribucija "Čeličnih ratnica", u kojem su glavni protagonisti švedski glumci, počinje od 23. februara ove godine. Premijera u Srbiji se očekuje krajem februara. Muziku za film, koja je rađena na osnovu govora majora Gavrilovića, komponovao je švedski hevi-metal bend Sabaton.