latinica  ћирилица
15/01/2018 |  08:50 | Autor: RTRS

Crna Gora: Za četiri godine sklopljeno oko 90 maloljetničkih brakova

Prošle godine je, prema sudskim podacima, osnovnim sudovima u Crnoj Gori stiglo 20 zahtjeva za sklapanje maloljetničkih brakova, a u posljednje četiri godine ukupno 95.
Burme - Foto: ilustracija
BurmeFoto: ilustracija

Lani je od 20 zahtjeva za sklapanje maloljetničkih brakova, samo jedan odbijen, dok su za protekle četiri godine tri odbačena, jedan povučen, jedan proslijeđen drugom nadležnom organu, a jedan je još u radu.

Najviše zahtjeva za odobrenje sklapanja maloljetničkih brakova u posljednje četiri godine bilo je u Rožajama - 21, od kojih su svi odobreni, zatim u Podgorici - 19, ali su dva odbijena, a jedan je još u radu, u Bijelom Polju - 11, pri čemu je jedan zahtjev proslijeđen drugom nadležnom organu, te u Beranama - 11, jedan je povučen i u Plavu 11, svi odobreni.

Podnosioci zahtjeva su, prema ovim podacima, najčešće imali 16 i 17 godina, a kao glavni razlog za sklapanje braka su navodili emotivnu vezanost i trudnoću.

Izvršni direktor Crnogorskog ženskog lobija /CŽL/ Aida Petrović, na osnovu višegodišnjeg iskustva, rekla je za crnogorske medije da je najčešće riječ o pripadnicima romske i egipćanske populacije koji sklapaju ugovorene brakove, te da nije riječ o pojedinačnim slučajevima, već o pojavi.

Ona upozorava da su rana udaja i ugovoreni dječiji brak oblici trgovine ljudima čiji počinioci podliježu sankcijama nacionalnog zakonodavstva, te naglašava i da bi broj ugovorenih brakova mogao biti veći.

Prema njenim riječima, na isti način kako mlade nevjeste dolaze u Crnu Goru radi ugovorenog dječijeg braka, tako jedan broj njih odlazi u evropske zemlje gdje bivaju udate po već ugovorenom "scenariju" roditelja dvije porodice.

"Najčešće te djevojčice odvode roditelji radi udaje u Njemačku, Italiju, Austriju, kao i okolne zemlje Srbija, Makedonija, Albanija", napominje Petrović.

Izvor: Srna