latinica  ћирилица
15/01/2018 |  08:21 | Autor: RTRS

Pjongjang optužio Vašington za pokušaj ometanja korejskog dijaloga

Sjeverna Koreja optužila je SAD za pokušaj ometanja dijaloga sa Јužnom Korejom, prenijela je novinska agencija "Rodong sinmun".
Pjongjang - Foto: ilustracija
PjongjangFoto: ilustracija

Novinska agencija vladajuće partije u Sjevernoj Koreji prenosi da se Vašington priprema da rasporedi svoju stratešku vojnu imovinu na teritoriji Korejskog poluostrva.

"SAD uporno ponavljaju svoje obećanje da neće ukinuti sankcije dok Pjongjang ne odustane od svojih nuklearnih i balističkih programa. To poliva hladnu vodu na atmosferu pomirenja", navodi se u izvještaju agencije.

"Rodong sinmun" upozorava da Sjeverna Koreja ima razne opcije koje bi mogle biti upotrijebljene protiv Vašingtona kad za to dođe vrijeme, prenosi TASS.
Početkom ove godine viđeni su prvi znakovi odmrzavanja odnosa između Pjongjanga i Seula.

Sjeverna i Јužna Koreja održale su 9. januara prve razgovore od decembra 2015. godine i saglasile se da Sjeverna Koreja pošalje svoju delegaciju, uključujući i zvaničnike, na Zimske olimpijske igre u južnokorejskom gradu Pjeongčang u februaru.

Seul i Vašington su se saglasili oko zaustavljanja održavanja zajedničkih vojnih vježbi do završetka takmičenja u Pjeongčangu.

Izvor: Srna