latinica  ћирилица
14/01/2018 |  12:48 ⇒ 17:09 | Autor: RTRS

"Dejton dva - bošnjačka inicijativa za stvaranje islamske države"

Profesor Fakulteta političkih nauka Nenad Kecmanović izjavio je da na "Dejtonu dva" insistiraju Amerikanci i Bošnjaci - prvi da bi dominirali Balkanom, a drugi da bi stvorili islamsku BiH.On je rekao da to "nije apsolutno nerealno, jer je BiH sljedeća kota američke okupacije Balkana, a Srpska kamen spoticanja".
Dejtonski sporazum - Foto: RTRS
Dejtonski sporazumFoto: RTRS

"Dejton dva nije ideje od juče. Sutradan, po potpisivanju Dejtonskog sporazuma, /američki diplomata/ Ričard Holbruk je već govorio da je neophodan novi Dejton, Dejton plus, Dejton dva`..uz besmisleno obrazloženje: Dejton je donio mir, ali ne i političko rješenje", rekao je Kecmanović za "Večernje novosti".

On je naglasio da je, naprotiv, mir i uspostavljen zato što je pronađeno političko rješenje prihvatljivo za sve tri zaraćene strane, što nije uspjelo sa rješenjima koje su nudili Kutiljero, Vens, Oven i Stoltenberg.

Prema Kecmanovićevim riječima, presedani, dvostruki standardi, pritisci, ucjene, sankcije i bombardovanja bili su spoljna politika SAD od pada Berlinskog zida.

"U BiH je to rađeno revizijom Dejtona preko OHR i Ustavnog suda BiH. Ta politika jeste blokirana iznutra otporom predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika, a spolja povratkom Putinove diplomatije na Balkan, ali ne i promijenjena", rekao je Kecmanović.

Na pitanje šta bi eventualno novi dokument značio za Republiku Srpsku i da li bi ugrozio njen opstanak, čega se Srbi najviše pribojavaju, Kecmanović je ocijenio da bi "značio završnu fazu za Republiku Srpsku, ako bi bio realan".

"Dodik i Čović su rekli da `ne dolazi u obzir`, Lajčak da `niko u EU i ne pomišlja na Dejton dva`, čak i Server kaže da `SAD imaju preča posla`. Međutim, od kada je Crna Gora u NATO, a BЈRM na ulazu, BiH je sljedeća kota američke okupacije Balkana, a Srpska kamen spoticanja", rekao je Kecmanović.

On je zaključio da se "neposlušnoj Dodikovoj koaliciji smiješi na jesen novi mandat i da zato Majkl Tarner eksplicitno kaže da `sve treba završiti do oktobra 2018. godine`".

Kecmanović smatra da je ovdje riječ o politici nesuđenog predsjednika SAD Hilari Klinton, koja je ostavila svoje pione u Stejt departmentu.

"Oni deluju i mimo /Reksa/ Tilersona, i mimo Trampa, a po metodu `ako prođe - prođe`. Budu li uspješni u Banjaluci, kao Hojt Јi u Skoplju, ni Stejt department ni Bijela kuća neće ih zaustavljati. Budu li, pak, isprašeni kao `zamjenik pomoćnika` tokom posjete Beogradu, onda nikom ništa", kaže Kecmanović.

Istoričar Čedomir Antić i geopolitičar Dušan Proroković smatraju da su šanse da se održi "Dejton dva" - male.

"Interesi velikih sila koje su uključene u ovaj proces sasvim su suprotstavljeni", uvjeren je Proroković.

Prema njegovim riječima, kada je pregovarano u Dejtonu svima je bio cilj da se završi rat i postigne bilo kakvo rešenje.

"Danas Rusima, kao Kinezima i Turcima kojih nema u Dejtonu, ali bi ih bilo u `Dejtonu dva`, odgovara stabilizacija Balkana, pa samim tim i BiH, Amerikancima blaga destabilizacija, a za Evropu smo trećerazredno pitanje", kaže Proroković.

Čedomir Antić smatra da niko nije realno zainteresovan za postizanje "Dejtonskog sporazuma dva".

"Aktuelni sporazum samo je naizgled bio vezan isključivo za BiH. Ustvari, on se odnosio i na Hrvatsku i tadašnju SR Јugoslaviju. `Dejton dva` o kome ponekad govore u Sarajevu i Briselu predstavlja suštinsko potcenjivanje srpskog naroda. Prema ovom tumačenju Dejtonski sporazum je poslužio da umiri `divlje i lude Srbe`, a sada im sledi `uključivanje među kulturne narode i civilizovanje u unitarnoj, velikobošnjačkoj državi`", rekao je Antić za "Večernje novosti".

Izvor: SRNA