latinica  ћирилица
14/01/2018 |  11:50 ⇒ 20:45 | Autor: RTRS

BL: Prihod od naknada za korištenje šuma 450.000 KM

Šumsko gazdinstvo "Banjaluka" trebalo bi u budžet grada Banjaluka za ovu godinu da uplati 450.000 KM od prodaje šumskih drvnih sortimenata sa teritorije grada.
Administrativna služba grada Banja Luka - Foto: SRNA
Administrativna služba grada Banja LukaFoto: SRNA

Načelnik Odjeljenja za privredu Radenko Komljenović kaže da se ova sredstva koriste za izgradnju, rekonstrukciju i održavanje infrastrukture i drugih objekata na ruralnim područjima jedinice lokalne samouprave sa koje potiču prodati sortimenti, kao i za održivi razvoj zaštićenih područja.

Za uređenje vodotokova i drugih voda i zaštitu od štetnog djelovanja voda na potencijalno nerazvijenim područjima grada biće utrošeno 180.000 KM.

Za investiciono održavanje komunalnih objekata i rekonstrukciju staza u zaštićenom području "Park šuma" planirano je 65.000 KM, saopšteno je iz Gradske uprave.

Za investiciono održavanje, modernizaciju i rekonstrukciju lokalnih i nekategorisanih puteva u mjesnim zajednicama Bronzani Majdan, Dragočaj, Rekavice, Krupa na Vrbasu i Stričići predviđeno je 200.000 KM.

Ovim sredstvima će raspolagati Odjeljenje za komunalne poslove i Odjeljenje za saobraćaj i puteve, u skladu sa programima zajedničke komunalne potrošnje, koje je usvojila Skupštini Grada, a Odjeljenje za privredu će u prvom kvartalu dostaviti Skupštini Grada izvještaj o realizaciji.

Zakonom o šumama predviđeno je da je korisnik šuma i šumskog zemljišta u svojini Republike Srpske dužan u budžet lokalne zajednice uplatiti 10 odsto sredstava ostvarenih prodajom šumskih drvnih sortimenata koji potiču sa teritorije te lokalne zajednice.

Izvor: SRNA