latinica  ћирилица
14/01/2018 |  08:23 ⇒ 15/01/2018 | 07:54 | Autor: RTRS

Tradicionalni Novogodišnji koncert Banjalučke filharmonije (VIDEO)

Simfonijski orkestar Banjalučke filharmonije održao je danas u Banjaluci tradicionalni Novogodišnji koncert kojem su prisustvovali predsjednik Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović i predsjednik Narodne skupštine Nedeljko Čubrilović.
Banski dvor: Novogodišnji koncert - Foto: RTRS
Banski dvor: Novogodišnji koncertFoto: RTRS

Na Novogodišnjem koncertu nastupili su dirigenti Vesna Šouc, solisti Dunja Simić, Snežana Savičić Sekulić, kao i violinistkinja Lidija Bojinović.

Izvođena su djela Čajkovskog, Pučinija, Dvoržaka, Štrausa, Biničkog i drugih kompozitora.

Cvijanovićeva je naglasila da ovaj koncert postaje jedno od obilježja Banjaluke.

"Ponosna sam na ovo što smo danas vidjeli, ali i na sav trud u vezi sa ovim događajem", rekla je Cvijanovićeva novinarima nakon koncerta.

Banski dvor: Novogodišnji koncert (Foto: RTRS)

Gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić rekao je da se razmišlja o tome da grad dobije novu koncertnu dvoranu, te da Banjalučka filharmonija ima podršku grada i republičkih institucija.

Direktor Banjalučke filharmonije Ivan Otašević uvjeren je da su dinamikom programa i kompozicija uspjeli da zainteresuju Banjalučane i da dokažu da je njihov cilj opravdan - da filharmonija bude jedna od institucija kulture Republike Srpske.

"Dobre signale dobijamo iz Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske i nadam se da ćemo veoma brzo to i dobiti", rekao je Otašević.

Koncertu su prisustvovali i ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Dane Malešević, ministar pravde Anton Kasipović, te mnogobrojni gosti.

Banjalučka filharmonija osnovana je početkom 2010. godine.

Interesovanje za koncert najmlađe filharmonije u Evropi, bilo je veće nego ikad, pa je dio publike koncert pratio na led ekranu ispred Banskog dvora, a dio ove svečane atmosfere prenijeli smo i u vaše domove, putem malih ekrana.

Velika posjećenost ovakvih događaja pokazuje koliko ovdašnja publika uživa u njima. Vrlo pozitivne kritike ovogodišnjeg koncerta ohrabruju mlade muzičare da ustraju na svom putu i daju nadu da će ova tradicija biti nastavljena.