latinica  ћирилица
12/01/2018 |  17:04 | Autor: RTRS

Čaj koji olakšava nadutost, bronhitis i pomaže kod astme

Iako nisu srodne biljke, anis (Pimpinella anisum) i zvjezdasti anis (Illicum verum) imaju slična svojstva. Za to je zaslužan hemijski element anetol, koji se pojavljuje u obje biljke te im daje karakterističnu aromu i ljekovitost. Anis se već vijekovima upotrebljava za olakšavanje probave, nadutosti, podrigivanja i gasova.
Čaj (Foto: Thinkstock) -
Čaj (Foto: Thinkstock)

Zbog sposobnosti olakšavanja grčeva smatra se da može olakšati i menstrualne bolove. Takođe povećava izlučivanje sokova u crijevima pa time podstiče rad probavnog sistema. Pospješuje iskašljavanje te je vrlo pogodan za liječenje bronhitisa, a ljekari biljem katkad ga koriste i protiv astme. Sjemenke anisa u narodnoj se medicini vijekovima koriste za olakšavanje porođaja, podsticanje stvaranja majčinog mlijeka kao i za regulisanje menstruacije. Mljevene anisove sjemenke miješale su se s rendanom šargarepom kad bi se kod djece pojavile gliste.

Sjemenke anisa treba zdrobiti neposredno prije upotrebe kako bi se oslobodili hranjivi sastojci. Takođe je na glasu kao afrodizijak koji djeluje i na muškarce i na žene. Od anisa se proizvode alkoholna pića kao što su grčki uzo i francuski pernod.

Takođe se često upotrebljava za začinjavanje hljeba, kolača i poslastica. Eterično ulje anisa ima antibakterijska, antigljivična i insekticidna svojstva.

U spoljnoj upotrebi nerazrijeđeno se ulje upotrebljava protiv ušiju, a kao mast za liječenje svraba. Zvjezdasti anis takođe posjeduje estrogenski učinak, dakle izaziva menstruaciju, olakšava porođaj i podstiče izlučivanje majčinog mlijeka.

Јapanski i indijski naučnici otkrili su da zvjezdasti anis učinkovito djeluje protiv različitih vrsta bakterija i gljivica, pa može biti blagotvoran u borbi protiv infekcija. Za pripremu čaja kašičicu zdrobljenih sjemenki anisa stavite u šolju kipuće vode (za djecu samo pola kašičice anisa). Pokrijte i ostavite da odstoji deset minuta pa procijedite. Ukoliko ga pijete kao lijek za bolesti disajnih organa, zasladite ga medom, inače ne. Anis se može kuvati i u mlijeku. Čaj se pije od dva do tri puta na dan, nakon jela.

Izvor: B92