latinica  ћирилица
12/01/2018 |  13:12 ⇒ 13:45 | Autor: RTRS

Francuskom humanitarcu uručen Orden šabačke eparhije

Francuski humanitarac i autor knjige "Svi moji putevi vode ka Srbiji" Arno Gujon dobitnik je najvećeg odlikovanja Eparhije šabačke za humanitarni rad i ljubav koju je pokazao prema srpskom narodu na Kosovu i Metohiji.
Orden - Foto: ilustracija
OrdenFoto: ilustracija

Gujon, kojem je Orden Svetog vladike Nikolaja uručio Njegovo preosveštenstvo episkop šabački Lavrentije u šabačkoj gimnaziji, istakao je da mu ovo odlikovanje mnogo znači i da predstavlja veliku čast za njega.

"To je najviši orden Eparhije šabačke. To je ujedno i velika odgovornost, zato što sada moramo da radimo još više i još bolje za dobrobit dece i socijalno ugroženih porodica na Kosovu i Metohiji. Drago mi je da vidim da i eparhije u Srbiji prepoznaju naš rad i zalaganje, a ne samo Eparhija raško-prizrenska", rekao je Gujon.

Ovaj francuski humanitarac predstavio je danas u Šapcu svoju knjigu "Svi moji putevi vode ka Srbiji".

Tiraž od 13.000 primjeraka ove knjige Eparhija šabačka poklonila je učenicima srednjih škola i njihovim profesorima.

Arno Gujon /33/ je francuski i srpski humanista, te predsjednik humanitarne organizacije "Solidarnost za Kosovo".

Krajem decembra prošle godine on je u srpske enklave na Kosmetu dopremio 43. konvoj u kome je bilo 10 tona pomoći i poruka da 12.000 francuskih porodica misli na Srbe na Kosmetu i pruža im ljubav i moralnu podršku za koju kaže da je važnija od materijalne.

Gujon smatra da svaki Srbin bar jednom u životu može da ode na Kosovo i Metohiju, posjeti svetinje, pruži moralnu podršku hrabrom i plemenitom srpskom narodu koji živi u enklavama i tako pokaže da mu je stalo i do ljudi i do Kosmeta.

Gujon, koji posljednjih godina živi i radi u Beogradu, ukazom predsjednika Srbije Tomislava Nikolića, 2016. godine je dobio Zlatnu medalju za izuzetne zasluge u oblasti humanitarnog rada.

Izvor: SRNA