latinica  ћирилица
12/01/2018 |  11:04 ⇒ 12:07 | Autor: RTRS

Krišto osporava odredbe Ustava FBiH

Predsjedavajuća Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Borjana Krišto dostavila je Ustavnom sudu BiH novu apelaciju kojom je osporila odredbe Ustava Federacije BiH koje utvrđuju da se iz svakog kantona bira po jedan delegat iz svakog naroda.
Borjana Krišto - Foto: RTRS
Borjana KrištoFoto: RTRS

Takvu odredbu Ustavni sud BiH proglasio je neustavnom i izbrisao iz Izbornog zakona BiH, ali je ona ostala u Ustavu FBiH.

Krišto je za zagrebački Večernji list, izdanje za BiH, potvrdila da je podnijela ovu apelaciju.

- Ako bi se nastavilo sa praksom da se iz pojedinih kantona bira po jedan delegat, čak i uprkos tome što tog naroda tamo gotovo da nema, došli bismo do toga da nemamo legitiman izbor konstitutivnih naroda, a glas birača ne bi vrijedio jednako, što je nedopustivo - pojasnila je Krišto.

List piše da ova apelacija dolazi u trenutku kada su bošnjačke i probošnjačke stranke predstavile navodnu inicijativu za sprovođenje presude Ustavnog suda BiH po apelaciji Bože Ljubića u federalnom Parlamentu gdje su namjeravale da preglasaju Hrvate, čak i uprkos tome što je taj prijedlog Zakona o izbornim jedinicama sasvim suprotan ovoj presudi jer se upravo zasniva na tome da, na primjer, Bosansko-podrinjski kanton u kome žive 24 Hrvata prema posljednjem popisu i Posavski kanton u kome je 36.000 Hrvata, biraju identično - po jednog delegata, što je razlika u vrijednosti glasa od 1.400 puta.

Za sadašnju situaciju odgovorni Bošnjaci

Krišto je za Srnu ocijenila da je BiH dospjela u sadašnju situaciju jer su pripadnici jednog naroda drugom birali člana Predsjedništva BiH. Ona nije željela detaljnije da komentariše najavu predsjednika Demokratskog fronta Željka Komšića da će se na opštim izborima u BiH u oktobru ponovo kandidovati za člana Predsjedništva BiH.

- Ne komentarišem ničije izjave - rekla je Krišto.

Povodom Komšićeve najave kandidature za člana Predsjedništva BiH, predsjednik SDP-a BiH Nermin Nikšić rekao je da će ova partija stati iza svih kandidata ljevice. Nikšić je rekao da je vrijeme da građanski blok ima kandidate za sva tri člana Predsjedništva BiH.

Komšić je najavio da će se ponovo kandidovati za hrvatskog člana Predsjedništva BiH jer "postaje mučno gledati da je rezultat u Predsjedništvu dva prema jedan protiv BiH", kao i zbog "ucjena sa Izbornim zakonom".

On je ranije bio član Predsjedništva BiH u dva uzastopna mandata.

Izvor: SRNA