latinica  ћирилица
11/01/2018 |  22:43 ⇒ 12/01/2018 | 08:42 | Autor: RTRS

U Bijeljini premijera dokumentarnog filma "Kod prijateljstva"

U Bijeljini je večeras premijerno prikazan dokumentarni film "Kod prijateljstva", urađen u koprodukciji udruženja iz Rusije i Republike Srpske.
Bijeljina-premijera filma "Kod prijateljstva" - Foto: RTRS
Bijeljina-premijera filma "Kod prijateljstva"Foto: RTRS

Ovaj međunarodni projekat je priča o jakim vezama Rusije i Republike Srpske, i poručuje da je budućnost bratskih država u rukama naše djece. Film je prikazan u kulturnom centru Eparhije zvorničko-tuzlanske, i pobjednik je konkursa “Pravoslavna inicijativa“.

U filmu je predstavljen život djece uzrasta od 14 do 16 godina iz Rusije i Republike Srpske koja su, boraveći jedni kod drugih, upoznali istoriju i kulturu bratskih zemalja.

Režiser filma Kod prijateljstva Nadežda Žrebilo kaže da nije postojao scenario tokom snimanja, već da su se trudili da samo prenesu emocije djece tokom njihovog boravka u Azovu i Bijeljini.

Ataše za kulturu Ambasade Ruske federacije u BiH Ana Ivljeva rekla je da nisu bitni specijalni sporazumi i dobri odnosi institucija da bi se vidjelo koliko su Rusi i Srbi povezani.

"Kod prijateljstva" pobjednik je međunarodnog konkursa koji su zajednički realizovali Udruženje iz Azova sa Udruženjem srpsko-ruskog prijateljstva "Zavjet" iz Bijeljine.

Nakon Bijeljine, film će biti emitovan i u Beogradu 14. januara, a u planu je da bude na repertoaru filmskog festivala "Zlatni vitez" u Moskvi.