latinica  ћирилица
11/01/2018 |  19:14 | Autor: RTRS

Susam, drevna biljka prepuna ljekovitih svojstava

Susam (sesamum indicum) je jedan od najstarijih začina na svijetu, a sigurno i najstarija biljka koja se sistematski uzgajala radi dobijanja ulja. Prema zapisima koji datiraju od 3500. godine prije naše ere, kulture susama prostirale su se duž obala Eufrata i Tigra.
Crni susam - Foto: Novosti.rs
Crni susamFoto: Novosti.rs

Najstariji dokazi o postojanju susama nalaze se u Britanskom muzeju, na pločama ispisanim klinastim pismom iz 2000. godine p.n.e. Na njima je zabilježen vavilonski ep o stvaranju svijeta "Enuma eliš", u kome Herodot piše: "U Asiriji i Vavilonu nema maslinovog ulja, tamo troše ulje dobijeno od susama. Ta biljka dosegne visinu stabla".

Susam je visoka, uspravna, jednogodišnja biljka koja ima okrugle listove sa dubokim žilama i bijelim ili ružičastim cvijetovima. U periodu od tri do pet mjeseci uzgoja, može da dostigne visinu do dva metra. Plod su mahune koje sadrže veliku količinu sjemena. Boja sjemena varira od bijele do crne, a najkvalitetnije ulje se dobija iz bijelih sjemenki.

Јedan pogled na nutritivni sastav susama otkriva riznicu prepunu hranjivih sastojaka. Među nutrijentima se ističu dva jedinstvena sastojka: susamin i susamolin. Ova jedinjenja pripadaju grupi dijetalnih vlakana poznatih kao lignani, koji imaju svojstvo snižavanja holesterola i krvnog pritiska, i povećavaju nivo vitamina E.

Susamin takođe štiti jetru od oksidativnih oštećenja. Sjemenke su bogate bjelančevinama i sadrže sve esencijalne aminokiseline, a naročito su bogate metioninom. Sadrže 45-60 odsto ulja koje se cijedi za upotrebu u kuhinji, a njegova vrijednost je u tome što ulje unutar sjemenki predstavlja mješavinu estera glicerola sa oleinskom i linolenskom kiselinom. Ulje sadrži vitamine A, B1, B6 i E.

Konzumacija susama se preporučuje uz hranu kao što su žitarice ili mahunarke, kojima poboljšava aminokiselinski sastav.

Izvor: B92