latinica  ћирилица
11/01/2018 |  18:12 ⇒ 20:43 | Autor: RTRS

Direktor Agencije za forenziku, uprkos suđenju za kriminal, i dalje obavlja funkciju (VIDEO)

Protiv zamjenika direktora Agencije za forenzička ispitivanja BiH Seada Hadžića još prije nekoliko mjeseci potvrđena je optužnica u predmetu “Pravda”. Optužen je da je član organizovane kriminalne grupe koju je predvodio ratni sarajevski ministar policije Alija Delimustafić, a koja je sedam godina nezakonito knjižila i preprodavala nekretnine umrlih ili raseljenih Sarajlija.
Sead Hadžić - Foto: RTRS
Sead HadžićFoto: RTRS

Iako je riječ o najtežem obliku organizovanog kriminala - "teškom" više od 10 miliona maraka, Hadžić i dalje obavlja funkciju.

Јe li na sceni kriminal u ime bezbjednosti i u ime države!? Osumnjičen je, uhapšen, tri mjeseca pritvoren, pa optužen...i suđenje je čak počelo! Ali, Sead Hadžić ne napušta funkciju zamjenika direktora bezbjednosne Agencije za forenziku! A i zašto bi – niko ga ne tjera, ne smjenjuje, ne suspenduje... Niko čak ne traži ni zabranu pristupa tajnim podacima za Hadžića!

Njegov pretpostavljeni, direktor Agencije Neđo Kojić, nakon višemjesečne sumnjive konkursne procedure, tek uoči novogodišnjih praznika zasjeo je u direktorsku fotelju. I već se “umorio”! U pres službi Agencije kažu, na godišnjem je odmoru! A “umorni” direktor na novinarska pitanja ne odgovara!

Odgovara zato “neumorni” ministar bezbjednosti Dragan Mektić koji je – gle čuda – neupućen! Obično sve zna i u sve se “miješa” ...Ništa mu, kaže, “ne promakne”! Ništa osim “sitnice” - da je forenzičar Hadžić, zajedno sa ostalim “Pravednicima” – sklon reinkarnaciji mrtvih, dok im imovinu ne otmu! Ne zna “sveznajući” ministar ni da li optuženi forenzičar uopšte ima pristup tajnim podacima i šta su mu, u konkretnom slučaju obaveze!

"Nisam sad siguran tačno da li on na toj poziciji čak ima pristup, ja mislim da nema, ne znam, nisam siguran, evo provjeriću...", rekao je Mektić.

I provjerava ministar, već skoro sedmicu. Bez rezultata! Ali, i bez provjere trebalo bi da zna da je Agencija za forenziku upravna organizacija pod njegovom ingerencijom! Da je zadužena za sve oblike vještačenja dokaza pa i u najtežim krivičnim djelima! Da su ti dokazi dostupni menadžmentu Agencije pa i optuženom Hadžiću! I da je Hadžićev dosije još od decembra 2015. godine, kada je imenovan – negdje u ministrovim odajama.

Trebalo bi da zna “sveznajući” ministar i da je – baš on – ako već nije “umorni” direktor kratkog mandata, dužan da pokrene proceduru suspenzije optuženog. Ili bar da mu, uskrati pravo pristupa podacima svih oblika tajnosti, kako i nalaže odnosni Zakon /o zaštiti tajnih podataka/.

Promaklo je ministru i da je njegov prethodnik, bez mnogo provjera, suspendovao svog pomoćnika Vjekoslava Vukovića, čim je protiv njega pokrenut krivični postupak i to u susjednoj Hrvatskoj. Ili, kako je jedan drugi prethodnik, bivšem direktoru Sipe Goranu Zupcu, uskratio pristup tajnim podacima! Pa, iako je u slučaju “Zubac” bilo riječi o mnogo lakšem krivičnom djelu od Hadžićevog organizovanog kriminala, svjedočili smo svakodnevnim sarajevskim političko – novinarskim pritiscima o suspenziji!

Sarajevski “pravednici” sada ćute! Da li zbog toga što je optuženi Hadžić, baš njihov kadar!? Kako god, struka upozorava!
Dragomir Јovičić profesor na Fakultetu za bezbjednost ističe da su pravila i procedure u svim policijskim agencijama takve da neko ko ima pristup tako važnim informacijama treba da bude odstranjen, suspendovan i da čeka završetak sudskog postupka.

Tako je u svim ozbiljnim sistemima! Ali ne i u kriminalu ogrezloj bh. “močvari”! U njoj je, očigledno moguće da se, bez smetnji, mjesecima presjeda iz direktorske fotelje na optuženičku klupu i nazad. I iz pritvora u udobni direktorski kabinet – dok “provjere” traju!

Јoš samo da optuženi “forenzičar” sam izvještači dokaze koji ga terete, pa će i “uspjeh” po bh. mantri, sudskog procesa teškog više od 10 miliona maraka, biti neminovan!