latinica  ћирилица
11/01/2018 |  14:29 | Autor: RTRS

Kako razlikovati stomačni grip od trovanja hranom?

Јak bol u želucu, mučnina, grčevi, problemi s varenjem, blago povišena temperatura - sve su to simptomi stomačnog gripa, ali i trovanja hranom. Kako razlikovati ta dva stanja i kada reagovati?
Prehlada - Foto: Screenshot
PrehladaFoto: Screenshot

Trovanje hranom uglavnom se manifestuje u roku od jedan do osam sati nakon jela, a simptomi stomačnog gripa pojavljuju se u roku od 24 do 48 sati od kontakta sa zaraženom osobom.

Najčešći uzroci akutnog trovanja hranom su različite vrste bakterija koje proizvode toksine, virusi, i rjeđe drugi uzročnici, dok je virusni gastroenteritis (crevna viroza) najčešće prouzrokovan Noro i rota virusima.

Najbolje bi bilo da sami pokušate da ustanovite da li ste pojeli nešto što je dugo stajalo, ili nije bilo u potpunosti kuvano. Ako su i druge osobe s kojima ste jeli razvile slične smetnje s varenjem, onda postoji vjerovatnoća da je u pitanju trovanje hranom.

Oporavak u oba slučaja traje nekoliko dana, u zavisnosti od težine problema. Kada se smire mučnina i povraćanje, vrlo je važno nadoknaditi izgubljenu tečnost i elektrolite. Ljekarska pomoć se po pravilu traži u slučaju teške dehidratacije.

Naročito je važno prati ruke prije jela i biti obazriv tokom pripreme i rukovanja hranom. Takođe, namirnice treba čuvati na odgovarajući način i dobro ih termički obraditi.

Izvor: Agencije