latinica  ћирилица
11/01/2018 |  12:46 ⇒ 13:12 | Autor: RTRS

Zvorničane brine što se rađa malo djece (VIDEO)

Šestu godinu Zvornik je završio sa negativnim prirodnim priraštajem. U protekloj godini, prema podacima Matične službe grada, broj umrlih veći je od broja rođenih za 144 osobe.
Natalitet - Foto: RTRS
NatalitetFoto: RTRS

Početak 2018. godine, Daliborka Vasilić pamtiće po najljepšem novogodišnjem poklonu. Na svijet je donijela djevojčicu Јovanu.

Daliborka kaže da je to za nju i njenog supruga drugo dijete, te da imaju i sina od tri godine.

- Trudnoća je protekla dobro, osjećaj je savršen. Brat je odlučio da će se zvati Јovana - dodala je Daliborka.

U zvorničkom porodilištu, u kojem se osim Zvorničanki, porađaju i žene iz susjednih opština, nadaju se da će ove godine babice imati više posla. Tokom 2017. godine obavljena su 594 porođaja, a rođeno je 597 beba, što je za tri odsto manje u odnosu na godinu ranije.

Načelnica Odjeljenja za ginekologiju i akušerstvo Rajna Šarenac napomenula je da se osjeti lagani pad broja poroda, a smatra da je slično stanje u cijeloj Republici Srpskoj.

Prema podacima Matične službe grada, prošle godine rođeno je 355 beba, dok je 499 ljudi umrlo.

Šef Matične službe Mirjana Јović kaže da je broj novorođenčadi za petoro veći u odnosu na 2016. godinu, ali i da je povećan broj umrlih u 2017. godini. Prema njenim riječima, ovo je najizraženije u mjestu Drinjača, gdje prošle godine nije rođeno nijedno dijete, a deset stanovnika je umrlo.

Rekonstruisano porodilište i niz mjera Gradske uprave čiji je cilj podizanje nataliteta za sada nisu dali očekivane razultate. Beba je sve manje, a jedan od glavnih razloga je i činjenica da se bračni parovi sve kasnije odlučuju za potomstvo i sve rjeđe za drugo, treće, ili više djece.