latinica  ћирилица
10/01/2018 |  18:25 ⇒ 20:57 | Autor: RTRS

Počinje još jedan Kustendorf (VIDEO)

Počinje još jedan Kustendorf. 11. Međunarodni filmski i muzički festival u Drvengradu na Mećavniku, od 16. do 21. januara, okupiće mlade filmske stvaraoce i velikane svjetskog autorskog filma, najavio je u Beogradu osnivač i umjetnički direktor festivala, Emir Kusturica. Festival će otvoriti reditelj Ruben Ost-lund, filmom "Skver", koji je i kanski pobjednik.
Počinje Kustendorf - Foto: RTRS
Počinje KustendorfFoto: RTRS

Zahvaljujući međunarodnoj reputaciji, Kusturica će i ove godine okupiti najznačajnije svjetske filmske stvaraoce, rekao je ministar kulture Srbije Vladan Vukosavljević.

"Ako pogledamo ko je sve bio gost na Mećavniku onda ćemo imati enciklopediju najznačajnih filmskih stvaraoca 21.vijeka, a djela tih ljudi sežu i 20. vijek i predstavljaju uzor i svjetionik u oblasti filma", izjavio je ministar kulture i inoformisanja Srbije Vladan Vukosavljević.

U takmičarskom programu biće prikazan 21 film iz Srbije i još 13 zemalja. Na konkurs je pristiglo više od 600 filmova, a u selekciji su filmovi koji se izdvajaju stilom, tehničkim umijećem i autentičnim pogledom na svijet.

"Duži kadrovi i mnogo kraći kadrovi, nepostojanje stila. To je glavna karakteristika pojedinaca koji nemaju zajedničke imenitelje koji smo mi nekada imali, a koji su bili određivani velikim imenima, odnosno kritičarima", istakao je osnivač Kustendorfa Emir Kusturica.

Gdje je film danas i kakva mu je sudbina, da li je televizijska serija postala bolji medij za izražavanje, ideja je vodilja ovogodišnjeg festivala. Sa kontroverznom serijom “Mladi papa”, gost Kustendorfa biće i proslavljenio reditelj Paulo Sorentino.

"Vrlo često dolazi do konfuzije i kod kritike koja to više nije koja pravi neke introspektivne pohode u suštinu pa smo mi ove godine htjeli da napravimo i s tim u vezi pozovemo najbolje od svih u ovom trentuku, da napravimo šta je film, a šta je televizijska serija", dodao je Kusturica.

Na otvaranju festivala nastupiće američki gitarista Geri Lukas i japanski bend "Јapanklan" koji pjeva na srpskom jeziku. Gosti Kustendorfa, među prvima će imati priliku da čuju numere sa novog albuma Kusturice i “No smoking orkestra", a muzički program obogatiće i "Vlatko Stefanovski trio", francuski bend "Bardo" i "Bajaga i instruktori".