latinica  ћирилица
10/01/2018 |  14:49 ⇒ 19:36 | Autor: RTRS

Kusturica u Beogradu predstavio program 11. Kustendorfa

Јedanaesti Međunarodni filmski i muzički festival Kustendorf koji će biti održan od 16. do 21. januara u Drvengradu, na Mokroj Gori, okupiće mlade filmske stvaraoce i velikane svjetskog autorskog filma, najavio je u Beogradu osnivač i umjetnički direktor festivala, Emir Kusturica. Festival će otvoriti reditelj Ruben Ostlund, kanski pobjednik filmom "Skver".
Najava Kustendorfa - Foto: RTRS
Najava KustendorfaFoto: RTRS

"Zahvaljujući svom imenu i međunarodnoj reputaciji Kusturica uspjeva da okupi najznačajnije ugledne filmske stvraoce iz svijeta filma”, rekao je ministar kulture i informisanja Srbije Vladan Vukosavljević, navodeći da se Srbija diči ovim festivalom za koji je Ministarstvo izdvojilo 25 miliona dinara.
 
"Ako pogledamo ko je sve bio gost na Mećavniku onda ćemo imati enciklopediju najznačajnih filmskih stvaraoca 21. vijeka, a djela tih ljudi sežu i 20. vijek i predstavljaju uzor i svjetionik u oblasti filma”, naveo je Vukosavljević.

U takmičarskog programu biće prikazan 21 film domaćih i inostranih autora iz Srbije i još 13 zemalja koji će se boriti za festivalske nagrade Zlatno, Srebrno i Bronzano jaje, a biće dodijeljena i nagrada "Vilko Filač" za najbolju fotografiju.

Na konkurs je pristiglo više od 600 filmova, a u selekciji su filmovi koji se izdvajaju o stilu, tehničkom umijeću i autentičnim pogledom na svijet.

"Duži kadrovi i mnogo kraći kadrovi, nepostojanje stila. To je glavna karakteristika pojedinaca koji nemaju zajedničke imenitelje koji smo mi nekada imali, a koji su bili određivani velikim imenima, odnosno kritičarima”, istakao je Kusturica

Gdje je film danas i kakva mu je sudbina, da li je televizijska serija postala bolji medij za izražavanje od filma, ideja je vodilja ovogodišnjeg festivala, jer film mijenja svoj karakter u odnosu na vrijeme kada je Kustendorf osnovan, rekao je Kusturica.

U skladu sa tim i gost Kustendorfa biće i proslavljenio reditelj Paulo Sorentino sa kontroverznom serijom "Mladi papa". 

"Danas ne postoji zakonitost kinematografije, postoji tržište koje porađa ono što filmski radnici treba da rade i vrlo često dolazi do konfuzije i kod kritike koja to više nije koja pravi neke introspektivne pohode u suštinu pa smo mi ove godine htjeli da napravimo i s tim u vezi pozovemo najbolje od svih u ovom trentuku, da napravimo šta je film, a šta je televizijska serija", objasnio je osnivač Kustendorfa.

Retrospektiva velikana biće posvećena istaknutim umjetnicima, glumcu Aleksandru Berčeku i reditelju Paulu Sorentinu, a u ovom programu biće prikazani i filmovi iz 1967.godine "Breza" Ante Babaje i "Praznik" Đorđa Kadijevića.

U muzičkom dijelu programa, na otvaranju festivala nastupiće američki gitarista Geri Lukas i japanski bend "Јapanklan" koji pjeva na srpskom jeziku.

Gosti Kustendorfa, među prvima će imati priliku da čuju numere sa novog albuma Emira Kusturice i "No smoking orkestra", a muzički program obogatiće i "Vlatko Stefanovski trio", francuski bend "Barbo" i "Bajaga i instruktori".

Izvor: D. Grubić/RTRS