latinica  ћирилица
10/01/2018 |  09:21 ⇒ 09:47 | Autor: RTRS

Premijera "Legende o Kolovratu" u Beogradu (VIDEO)

Na repertoaru bioskopa u Srbiji, a uskoro i u Banjaluci, nalazi se nesvakidašnje filmsko ostvarenje "Legenda o Kolovratu", najveći produkcijski poduhvat u ruskoj kinematografiji.
Ruski film "Legenda o Kolovratu" - Foto: Screenshot/YouTube
Ruski film "Legenda o Kolovratu"Foto: Screenshot/YouTube

Ovaj epski spektakl obara rekorde gledanosti u Rusiji, gdje ga je do sada vidjelo više od pet miliona gledalaca, a ovih dana biće u prilici da ga pogleda i publika u republici Srpskoj. Beogradskoj premijeri filma prisustvovao je glavni glumac Ilja Malakov.

"Legenda o Kolovratu" vodi gledaoce u 13. vijek, kada su mongolske ratne horde predvođene Batu Kanom, kontrolisale većinu svijeta. Na pohodu ka Evropi, Mongoli su napadali preostale ruske kneževine koje su im se našle na putu, ali  im se suprotstavlja 17 neustrašivih i snažnih junaka na čelu sa tajanstvenim hrabrim ratnikom. Ovo je priča o hrabrosti, izdržljivosti i požrtvovanosti za svoju zemlju. Za tumača naslovne uloge među brojnim kandidatima izabran je mladi glumac Ilja Malakov, koji je osvojio srce beogradske publike.

- Ova uloga je moj prvi veliki projekat. On u sebi spaja istorijsku komponentu i fantastiku u neku vrstu blokbastera i mislim da će zbog toga biti zanimljiv za gledanje svim uzrastima, kako mladima, tako i odraslima - kaže Malakov.

Ovaj epski spektakl režirali su DŽanik Fajzijev i debitant Ivan Šurhovetski, a korištena je najsavremenija tehnologija da bi se vjerno prikazao poduhvat koji je promijenio tok ruske istorije. Uz specijalne efekte na kojima je radilo više od 450 stručnjaka iz nekoliko zemalja, dočarane su jedinstvene scene borbe između ruskih vitezova i mongolskih Tatara. Za potrebe filma napravljeno je skoro 300 unikatnih kostima od materijala specijalno dopremljenih iz Indije, Turske, Kine i Mongolije. Uloga Kolovrata bila je zahtjevna i u fizičkom smislu, a Malakov nije koristio kaskadere.

- Da, bilo je teško. Ali, hvala Bogu, ja sam se uvijek bavio sportom, ili rvanjem ili plesom, ali u cjelini su mišići i refleksi u formi i dobar tim profesionalnih kaskadera mi je pomogao da svoj posao uradim sam, bez dublera i zamjene.  Јedina stvar koju nismo mogli da predvidimo je da će oklop i oprema biti tako teški, nezavisno od toga koliko smo je dobro povezali, pokreti su bili sputani. I na to smo se morali postepeno privikavati od početka snimanja. To je bilo komplikovano, pa čak i uzjahivanje konja je bilo složeno... ali tako je - otkriva glavni glumac.

Na posebnoj pretpremijeri, film je odgledao i ruski predsjednik Vladimir Putin, ocjenivši da je riječ o impresivnom filmu koji dira u dušu, a posebne pohvale uputio je Ilji Malakovu.

- Imao je dobar utisak, rekao je da je film upečatljiv i da mu se dopala gluma. To je bilo važno, a za mene je u tom momentu bilo dirljivo zato što je to prvi susret sa čovjekom te veličine. Uputio je lijepe riječi koje motivišu na daljnji dobar rad. Mislim da je to veoma važno za film - rekao je Malakov.

"Legenda o Kolovratu" je priča o hrabrosti, odgovornosti, izdržljivosti i požrtvovanosti za svoju zemlju. Malakov smatra da za heroje ne postoji određena epoha – bilo ih je nekada, ima ih sada i biće ih uvijek. Svjestan je da ovakva uloga može da promijeni karijeru, pa i život mladom glumcu.

- U dobrom smislu to može kako da pomogne, ali i zasmeta, zavisi od čovjeka, kako on raspolaže svojom sudbinom. U svakom slučaju to je velika šansa za daljnji razvoj. Na primjer, da nije bilo ovog filma, ne bih bio u Srbiji gdje sam prvi put. Ovo su veoma važni momenti u mom životu, kako ljudski, tako i glumački. Nadam se da će biti više kastinga, ponuda i uloga, te mogućnosti da razvijam karijeru - kaže mladi glumac.

Zanimljiva priča, bazirana na predanju, atraktivno ispričana savremenim vizuelnim sredstvima, privukla je pažnju i van granica Rusije, o čemu svjedoči podatak da je više od 80 zemalja otkupilo prava za prikazivanje ovog filma. On nastavlja svoj bioskopski život u regionu, gdje će, nema sumnje, privući pažnju poklonika filmske umjetnosti.