latinica  ћирилица
08/01/2018 |  18:45 | Autor: RTRS

ŽRS: Rješavati višak radnika na prihvatljiv način

Iz Uprave preduzeća "Željeznice Republike Srpske" /ŽRS/ saopšteno je da 124 radnika u ovoj godini ispunjava uslove za otkaz ugovora o radu po osnovu sticanja uslova za penziju, a da će se morati tražiti rješenje za još oko 160 radnika, kako bi do kraja godine, prema planu restrukturisanja, broj zaposlenih u ovoj kompaniji bio sveden na oko 2.500.
Željeznice Republike Srpske - Foto: RTRS
Željeznice Republike SrpskeFoto: RTRS

Iz Uprave ŽRS navode da moraju obezbijediti oko 6.000.000 KM za rješavanje viška radnika u ovoj godini, a tačna projekcija troškova rješavanja viška radnika po osnovu penzionisanja, dobrovoljnog odlaska ili proglašenje tehnološkog viška, znaće se kada se utvrdi i tačan broj radnika kojima će po svakom od ovih osnova prestati radni odnos.

Napominju da je Vlada Republike Srpske "Željeznicama" već obezbijedila pozajmicu od 3.800.000 KM, koje su utrošene za zbrinjavanje radnika kojima je radni odnos prestao u 2017. godini.

Јedan od načina za rešavanje viška radnika, koji je ponuđen i sindikatima kao jedna od opcija, jeste dobrovoljni odlazak iz ŽRS-a uz isplatu naknade za dobrovoljni odlazak, koja je dvostruko veća od otpremnine koja bi se radnicima isplatila u slučaju da budu proglašeni tehnološkim viškom. Iz Uprave poručuju - što se više radnika prijavi za dobrovoljni odlazak iz preduzeća, manje zaposlenih će biti potrebno proglasiti tehnološkim viškom tokom procesa restrukturisanja.

"Kod otkazivanja ugovora o radu zbog ispunjavanja uslova za penzionisanje, ŽRS postupa u skladu sa obaveznim zakonskim normama na koje nema uticaja ni volja poslodavca ni volja radnika, dok je dobrovoljni odlazak drugi vid rješavanja viška radnika, gdje se postiže sporazum na relaciji poslodavac radnik", pojašnjavaju iz Uprave Željeznica Srpske.

Izvor: SRNA