latinica  ћирилица
08/01/2018 |  16:35 ⇒ 16:35 | Autor: RTRS

Јedna osoba iz Livanjskog kantona zaražena brucelozom

Uprava za inspekcijske poslove Livanjskog kantona dobila je službenu potvrdu iz Doma zdravlja Kupres da je jedna osoba s područja njihove opšine, tačnije iz mjesta Botun zaražena brucelozom, potvrdio je Feni direktor te uprave Dubravko Kovačević.
Ovce (ilustracija) -
Ovce (ilustracija)

Bruceloza se, kako ističe Kovačević, prenosi kontaktom sa zaraženom životinjom te konzumiranjem sirovog nepasteriziranog mlijeka ili mliječnih proizvoda od te životinje.

Na području Livanjskog kantona proteklih su godina provedeni brojni programi iskorjenjivanja bruceloze.

No, iako su zaražene životinje eutanazirane te se provode mjere cijepljenja životinja i veterinarski pregledi, bolest se ponovo pojavljuje.

U Udruženju veterinara Livanjskog kantona glavni problem u pojavi ove bolesti vide u dozvoljenom i nekontrolisanom tzv. nomadskom stočarenju gdje s područja drugih kantona, što je posebno izraženo u Kupresu i Glamoču, dolazi neispitana i nekontrosirana stoka na ispašu.

Po riječima direktora, u prošloj su godini na području Livanjskog kantona evidentirana 102 zaražena goveda od bruceloze od kojih većina na području Kupresa, dok je par slučajeva zabilježeno i u Livnu i Tomislavgradu.

Izvor: Kliks