latinica  ћирилица
06/01/2018 |  10:09 ⇒ 10:10 | Autor: RTRS

Elitna španska Legija ide na dijetu

Španska vojska odlučila je da pripadnike jedne od svojih elitnih jedinica podvrgne rigoroznoj dijeti, jer veliki broj njih ima problem sa viškom kilograma.
Španska legija - elitna jedinica "Mladoženje smrti" - Foto: Screenshot
Španska legija - elitna jedinica "Mladoženje smrti"Foto: Screenshot

Članovi poznatog pješačkog puka španske Legije (La Legion), osnovanog prije 100 godina, poznati su po svojoj žilavosti, pastelnim uniformama i žustrom koračanju, međutim, pojavile su se bojazni povodom obima njihovog struka, što je natjeralo vojsku da odmah reaguje, prenosi zagrebački Јutarnji.

Pripadnici Legije, poznati i pod nadimkom „Mladoženje smrti“, u situaciji su koja zahtjeva hitnu reakciju u vidu niza mjera, kako bi se smanjila težina pripadnika te elitne jedinice, navodi se u službenom saopštenju.

U dokumentu su kao uzrok tog problema navedeni nedostatak prostorija i opreme za vježbanje i nešto viša prosječna starosna dob pripadnika jedinice.

Više od 3.000 pripadnika puka podvrgnuto je provjeri indeksa tjelesne mase (BMI) i ustanovljeno je da ih čak 180 (šest odsto) ima BMI 30 ili više, što ih čini preteškima.

Nakon detaljnog medicinskog pregleda, dobili su niz nutricionističkih savjeta i plan vježbanja koji bi trebalo da im pomogne da izgube do kilogram nedjeljno.

Iako pripadnici Legije shvataju da će, ukoliko situacija ostane ovakva, izgubiti titulu jedne od najprestižnijih jedinica, naglašavaju da je ovo posljedica čitavog niza kulturoloških, patoloških pa čak i psiholoških faktora koje bi trebalo uzeti u obzir.

„Na novi režim vježbanja i ishrane dobro su reagovali i rezultati su dobri. Pripadnici Legije su vrlo motivisani da izgube višak kilograma“, navodi se u službenom izvještaju.

Inače, Legija je oformljena po uzoru na slavnu francusku Legiju stranaca, a jedan od najpoznatijih članova bio joj je diktator Fransisko Franko.

Španska legija - elitna jedinica "Mladoženje smrti" (Foto: Screenshot)

Oni su prepoznatljivi po svojim kapama sa crvenom kićankom i otvorenim košuljama, a prošle godine su izazvali veliku pažnju kad su na Tviteru objavili seriju fotografija svojih sjajno građenih pripadnika uz tekst: „Uniforma Legije nema gornje dugme što ih čini najseksepilnijim ubicama u Evropi.“

Izvor: TANЈUG