latinica  ћирилица
04/01/2018 |  19:25 | Autor: RTRS

Ovo je i zvanično najbolja dijeta!

Ova dijeta je toliko dobra, da već osmu godinu zaredom nosi titulu najbolje.

Američki stručnjaci svake godine prave listu najboljih i najgorih dijeta, a biraju od onih koje su u datom trenutku aktuelne.

Dijeta Deš (Dash) koja je 2017. bila nevjerovatno popularna, osmu godinu zaredom je proglašena najboljom.

Deš dijeta (DASH - Dietary Approaches to Stop Hypertension) ili u prevodu: dijetalni pristup sprečavanju hipertenzije je način ishrane prvobitno osmišljen da pomogne u regulisanju visokog krvnog pritiska.

Bazira se na onome što već znamo: da treba jesti dosta povrća, voće umjereno, da treba unositi proizvode od cijelih žitarica, kao i nemasno meso, a izbaciti so i šećere. Zbog toga Deš i nije dijeta, u smislu da treba da gladujete, već je to zdrav način ishrane, na koji nije mnogo teško naviknuti se.

Potrebno je da imate tri glavna i dva međuobroka (oko 2.000 kalorija) što znači da ne bi trebalo da ste gladni tokom dana.

Osnovno pravilo je da ne unosite više od jedne kašičice soli dnevno i da izbjegavate prerađene namirnice.

Nutricionisti koji su Deš dijetu proglasili najboljom analizirali su 38 dijeta koje su trenutno popularne u raznim državama. Neki od kriterijuma koji su im pomogli da odluče su koliko je lako pridržavati se dijete, koliko je hranljiva, bezbjedna za zdravlje i koliko je efikasn u skidanju kilograma. Takođe, sve analizirane dijete morale su da budu takve da štite od dijabetesa i bolesti srca.

Ukoliko biste da smršate i promijenite režim ishrane, imajte na umu da su popularna ketogena ili keto dijeta, kao i dijeta 30 dana, proglašene najmanje bezbjednim i efikasnim - previše su restriktivne, kilogrami se gube nezdravo brzo, a velika je šansa za jo-jo efekat.

Izvor: Mondo