latinica  ћирилица
03/01/2018 |  13:04 | Autor: RTRS

Bolest je "zapisana" na licu: Šta možemo odmah da uočimo?

Bolest je "zapisana" na licu, a posljedice se mogu vidjeti samo nekoliko sati nakon nastanka određene infekcije u organizmu, rezultati su švedske studije.

I ne govorimo o uobičajenim simptomima, kao što su kašljanje i kijanje, već o neizbrisivim znacima na licu koji ukazuju da bolest počinje.

Bolesne odaju zajednički simptomi koji se oslikavaju na licu, kao što su blijeda koža, otečeno lice, crvenilo u očima, otečeni kapci, ispucale usne i konstantan osjećaj umora.

Često nam ne treba više od običnog pogleda kako bismo uočili da je neko bolestan. Upravo taj mehanizam pomaže ljudima da izbjegnu kontakt sa infekcijom. To je dokazala i studija Univerziteta u Stokholmu, koja je testirala 16 ljudi - jedna polovina je bila zaražena infekcijom, a druga placebom.

Nekoliko sati kasnije naučnici su fotografisali učesnike studije i nezavisnoj grupi ispitanika prikazali slike 62 ljudi. Njihov zadatak je bio da za pet sekundi ocijene lica ovih ljudi.

Utvrđeno je da su učesnici studije mogli da identifikuju 81 odsto pacijenata samo na osnovu slike dok je identifikacija zdravih osoba bila još preciznija. Ispostavilo se da su dvije glavne karakteristike na bolesnim licima bile – blijeda koža i otečeni kapci.

Izvor: B92