latinica  ћирилица
29/12/2017 |  19:16 | Autor: RTRS

Nikolić: U Srpskoj 35 odsto građana boluje od hipertenzije

U Republici Srpskoj oko 35 odsto ljudi oboljelih od hipertenzije u manjem je ili većem riziku da dobije infarkt ili šlog, upozorio je predsjednik Centra za hipertenziju i prevenciju infarkta i šloga - HISPA BiH Radoslav Nikolić.
Srce (Foto: Thinkstock) -
Srce (Foto: Thinkstock)

Nikolić je rekao Srni da kardiovaskulnarne bolesti sa 53 odsto učestvuju u ukupnoj smrtnosti u Republici Srpskoj i da je trenutna situacija na prevenciji kardiovaskularnih bolesti veoma niska.

"Dodatni problem je što Fond zdravstvenog osiguranja ne prepoznaje preventivne aktivnosti kao bitne u očuvanju zdravlja od kardiovaskularnih bolesti", naveo je Nikolić, koji je večeras prisustvovao otvaranju HISPA Centra u zdravstvenoj ustanovi Specijalistički centar "Polimed" u Doboju.

Ukazujući na značaj HISPA centara Nikolić je naveo niz aktivnosti koje se u okviru njih sprovode na prevenciji, produžavanju životnog vijeka i smanjivanju invalidnosti kod građana i pacijenata.

"Važan je zajednički rad pacijenata i doktora. Doktori su raspoloženi da pomognu i svoj rad u HISPA centrima obavljaju volonterski. I tu je veoma važna uloga vas medija da se ovaj posao približi građanima kako bi se preventivnim pregledima i programima smanjila invalidnost ili smrt od infarkta ili šloga", rekao je Nikolić.

On je naveo da je na području Doboja evidentirano oko 14.000 oboljelih od kardiovaskularnih bolesti.

Načelnik Centra za hipertenziju Instituta za kardiovaskularne bolesti "Dedinje" Nebojša Tasić rekao je da je Centar u "Polimedu" dio međunarodnog HISPA udruženja od 54 centra u pet zemalja i trinaesti je u BiH, s obzirom da je danas takav Centar otvoren i u ordinaciji "Sanmed" u Šamcu.

Tasić ističe da je cilj Centra smanjenje broja oboljelih i umrlih od infarkta i šloga, na način da obezbjeđuje personalizovani multidisciplinarni program liječenja, prema kojem svaki pacijent dobija lični tretman radi smanjenja kardiovaskularnog rizika koji, osim lijekova, uključuje kvalitetnu dijagnostiku.

"Dva veoma važna polja aktivnosti koja se moraju dešavati istovremeno su prevencija i edukacija. DŽabe je da napravite program i date ga pacijentu, ako nemate jednu vrstu kvalitetnog pozitivnog nadzora i paralelno ne sprovodite edukaciju i lekara i pacijenta", naveo je Tasić.

Tasić je kao primjer dobre prakse naveo Centar u Užicu, koji je na dvogodišnjem praćenju 300 bolesnika po HISPA programu imao samo jednog pacijenta sa blažim moždanim udarom.

On je pohvalio grad Doboj, koji je sa tri HISPA Centra napravio kvalitetnu simbiozu privatne i državne prakse.

Tasić je danas održao seminar za zdravstvene radnike u Domu zdravlja Doboj i upoznao ih sa savremenim tehnologijama u dijagnostici i prevenciji od kardiovaskularnih bolesti.

Tasić je najavio i prvi međunarodni kongres, koji će HISPA organizovati u Trebinju od 20. do 22. aprila iduće godine uz učešće velikog broja međunarodnih i domaćih stručnjaka iz ove oblasti.

Izvor: SRNA