latinica  ћирилица
28/12/2017 |  17:55 ⇒ 18:58 | Autor: RTRS

"Poljski Robinzon" spašen poslije sedam mjeseci provedenih na pučini

Poljski mornar, star 54 godine, spašen je 25. decembra u vodama francuskog ostrva Reinion, u Indijskom okeanu, pošto je prethodno sedam mjeseci plutao okeanom, saopštili su njegovi spasioci u utorak.
"Poljski Robinzon" spašen poslije sedam mjeseci provedenih na pučini - Foto: nezavisne novine
"Poljski Robinzon" spašen poslije sedam mjeseci provedenih na pučiniFoto: nezavisne novine

Njegovo "sklepano" plovilo primijetila je posada jedne jahte, koja je upozorila spasioce. Žandarmerija je, potom, otvorila istragu o okolnostima avanture koju je ovaj "savremeni Robinzon" proživio.

Prema navodima Nacionalnog društva za spašavanje na moru, muškarac je rekao da već sedam mjeseci pluta okeanom, nakon što je u maju zaplovio sa Komora, ostrvlja jugoistočno od obale Afrike. Namjeravao je da doplovi do Јužnoafričke Republike ne bi li tamo našao posao.

Njegovo plovilo, brodski čamac za spasavanje, vrlo brzo se pokvario, ispričao je on. Bez sredstava za komunikaciju i navigacionih instrumenata i sa samo mjesečnom zalihom hrane, plutao je između Maldiva, Indonezije i Mauricijusa prije nego što je spašen u vodama nedaleko od Reiniona.

Društvo mu je pravila jedna mačka. "Poljski robinzon" kaže da je preživio jedući pola kesice kineske supe dnevno, a ponekad i nešto što bi upecao.

Mornar kaže da je nakon 10 godina provedenih u SAD, 2014. godine otputovao u Indiju da bi tamo kupio sopstveno plovilo. Namjeravao je da plovi do Poljske, ali je njegov čamac izgubio jarbol pa je doplutao do Komora. Tamo je ostao nekoliko mjeseci, popravio brod i krenuo dalje na put 1. maja.

Sada, kako kaže, ne može da se vrati u Ameriku pošto mu je istekla boravišna dozvola, a ne namjerava ni da se vrati u Poljsku. Nada se da će moći da popravi čamac i da neko vrijeme ostane na Reinionu.

Izvor: Nezavisne novine