latinica  ћирилица
28/12/2017 |  12:22 ⇒ 12:28 | Autor: RTRS

Svakodnevna šetnja i komunikacija produžavaju život

Svakodnevna šetnja do prodavnice i komunikacija sa ljudima produžava život i uticaj je sličan efektu koji imaju statini u tretiranju holesterola, kažu naučnici.
Banjaluka - Foto: RTRS
BanjalukaFoto: RTRS

Naučnici sa Univerziteta Hadasah-Hibru u Јerusalimu su analizirali navike starijih osoba u 70-im, 80-im i 90-tim godinama i utvrdili da izlazak iz kuće svakog jutra produžava život.

Za lica stara 78 godina svakodevni odlasci do prodavnice značili su 28 odsto više izgleda da dožive 85 godina, u odnosu na one koji su izlazili samo jednom sedmično.

Sličan efekat od 26 odsto utvrđen je kod lica starih 90 godina.

Naučnici su uzeli u obzir i medicinske tegobe i probleme kretanja kod starih lica.

Svakodnevni izlazak iz kuće pomaže ljudima da ostanu u kontaktu sa svijetom i ljudima, a izraelski naučnici tvrde da upravo ta veza odlaže starenje.

"Svakodnevni izlazak iz kuće tjera vas da komunicirate sa ljudima. Sličan efekat je kao kada krvni pritisak ili holesterol tretirate lijekovima. Društveni faktori su važni u procesu starenja", rekao je vođa istraživanja DŽeremi DŽejkobs.

On je dodao da su u istraživanje bili uključeni i ljudi sa problemima mobilnosti, i da se ovdje ne radi samo o pokretanju nogu, gore-dole. Ono što pomaže je interakcija i komunikacija sa drugim ljudima, rekao je DŽejkobs.

Istraživanjem je utvršeno da su osobe koje rijetko izlaze pretežno muškarci, manje obrazovani.

Izvor: SRNA