latinica  ћирилица
22/12/2017 |  10:50 | Autor: RTRS

Porodica Marsili jedan od najvećih medicinskih fenomena

Italijanska porodica Marsili jedan je od najvećih medicinskih fenomena - oni ne osjećaju nikakvu bol niti fizički pritisak!

Šest članova porodice ima rijetku mutaciju gena zbog koje posjeduju izuzetno nizak prag bola, što znači da su lomili kosti i zadobijali razne druge bolne povrede, a da to uopšte nisu osjećali.

Naučnici proučavaju ovu porodicu kako bi razumjeli gene koji su uzrok ovog fenomena i stvorili nove metode za ublaživanja bola, navodi časopis "IFL sajens".

Članovi porodice Marsili mogu da zadobiju opekotine ili da slome neku kost, a da se ponašaju kao da je sve u redu.

Marsilijevi posjeduju normalnu građu nervnih vlakana koji ne funkcionišu kako bi trebalo, navodi rukovodilac istraživanja profesor DŽejms Koks sa Univerziteta u Londonu.

On objašnjava da rade na tome da bolje razumiju zašto Marsilijevi ne osjećaju bol, kako bi to moglo biti iskorišteno u novim tretmanima za ublažavanje bola.

Članovi porodice su majka stara 78 godina, dvije kćerke - 52 i 50 godina, kao i njihova djeca, dva mladića koji imaju po 21 godinu i djevojka od 16 godina.

Naučnici su ovu genetsku mutaciju nazvali "Marsili sindrom".

Kćerka Leticija kaže da oni svoje osobine nikada nisu posmatrali kao nešto negativno, iako ovaj fenomen ima i loših strana. Na primjer, često ozlijede nepce vrućim pićem, jer nisu svjesni da se pri tome opeku.

Njen sin ima izuzetno osjetljive gležnjeve zbog brojnih mikrolomova koje je zadobio dok je igrao fudbal, a bol nije osjećao.

Genetičari vjeruju da ova porodica predstavlja vrijedan primjer za razumijevanje genetike bola, što bi moglo biti iskorišteno kod ljudi koji pate od hroničnog bola.

Zbog toga su naučnici uzeli DNK uzorak od svakog člana porodice i mapirali gene, dok na kraju nisu otkrili novu mutaciju u genu /ZFHX2/.

Zatim su uzgojili miševe sa istom mutacijom u tom genu. Očekivano, i miševi su razvili znatnu toleranciju na bol.

Izvor: Srna