latinica  ћирилица
21/12/2017 |  08:52 | Autor: RTRS

Britanci postavili prvi automat s besplatnom hranom za beskućnike

Automat s besplatnim prehrambenim proizvodima za beskućnike postavljen je danas u Notingemu u Velikoj Britaniji. Vjeruje se kako je ovo prva mašina u svijetu uz čiju pomoć građani žele uticati na smanjenje broja beskućnika.
Notingem: Automat s besplatnom hranom za beskućnike (Foto: Aaron Chown/PA) -
Notingem: Automat s besplatnom hranom za beskućnike (Foto: Aaron Chown/PA)

Automat je otkriven u trgovačkom centru u Broadmaršu. On ima mogućnost razdvajanja vode, svježeg voća, energetskih proizvoda, grickalica, čokolada, sendviča, ali i čarapa, peškira, antibakterijskih losiona, četkica i pasti za zube, knjiga...

Većinu hrane u automatu prikupile su organizacije za redistribuciju, koje se bore za smanjenje bacanja hrane. Druge proizvode osigurale su razne humanitarne organizacije i dostavljači. Oni bi u budućnosti trebali redovno puniti automat.

Automat će moći koristiti samo oni kojima je to zaista potrebno. Njima će organizacija Action Hunger podijeliti kartice s kojima će moći besplatno uzimati proizvode s automata. Listu korisnika ranije su napravili centri za beskućnike u Notingemu.

Za početak, kartice su programirane tako da dozvoljavaju uzimanje do tri proizvoda dnevno. Limit je postavljen kako beskućnici ne bi stvorili zavisnost od automata.

"Želimo da naše rješenje dopunjuje druge servise koji su dostupni, kao što su profesionalci i lokalne službe podrške koji nastoje prekinuti rast broja beskućnika", rekli su u Action Hunger.

Veliki broj volontera svakodnevno će obilaziti automat, dopunjavati ga novom hranom i izbacivati staru. Stotinjak korisnika u Notingemu narednih dana moći će se hraniti iz automata.

Očekuje se kako bi u skorijoj budućnosti širom Velike Britanije i Sjedinjenih Američkih Država mogli biti postavljeni ovakvi automati. Prvi bi trebali stići u Njujork, Los Anđeles i San Francisko u februaru iduće godine.

Izvor: Kliks