latinica  ћирилица
19/12/2017 |  19:05 ⇒ 20/12/2017 | 08:52 | Autor: RTRS

Koje lijekove od Nove godine ne možete kupiti bez recepta? (VIDEO)

Iako se pojavila informacija da građane Srpske od prvog januara očekuju nova pravila za izdavanje lijekova na recept, iz resornog ministarstva to negiraju. Ovim se, kažu, samo pokušava uvesti red i poštovanje zakona. Tako će za pojedine lijekovi protiv bolova, koje su građani dosad uzimali bez recepta, odsad morati prvo kod porodičnog doktora.
Lijekovi - Foto: RTRS
LijekoviFoto: RTRS

Većina tableta protiv bolova u Republici Srpskoj, po zakonu, nije mogla da se prodaje bez recepta, ali su farmaceuti to ipak radili. Iz resornog ministarstva poruka da će građani i dalje moći kupiti lijekove za koje dosad zakonski nije bio potreban recept, i tu neće biti nikakvih promjena.

- Ovdje je očigledno došlo do pogrešnog tumačenja. Svakako da će se pojačati kontrole izdavanja antibiotika, sedativa ili lijekova koji mogu biti opasni po zdravlje, ako ih čovjek upotrebljava na svoju odgovornost. Znači, ništa se promjeniti neće, samo oni lijekovi kao što su antibiotici, sedativi i drugi biće kontrolisani, što je i dosad bila obaveza inspektorata - istakao je ministar zdravlja i socijalne zaštite Srpske Dragan Bogdanić.

Čitava zbrka nastala je kada je Republički inspektorat uputio dopis domovima zdravlja i farmaceutskim kućama, u kojem je navedeno da će u narednom periodu dodatno kontrolisati sistem prodaje lijekova. Taj dopis pogrešno je protumačen, tvrde u Inspektoratu.

Biće kontrolisani samo oni lijekovi u čijim uputstvima piše da se izdaju na recept. Јedan od problema predstavljaju i nepravilno izdati recepti. U Inspektoratu kažu da su česti slučajevi u kojima doktori lijek propišu i na običnom komadiću papira.

Nadležni su se na rigoroznije mjere kontrole odlučili zato što je u posljednje vrijeme utvrđeno da se anagletici u Srpskoj masovno prodaju bez ljekarskih recepata. Nakon brojnih spekulacija u javnosti, u Inspektoratu su odlučili da se, prije najavljenih kontrola, ponovo konsultuju sa doktorima, farmaceutskim kućama i resornim ministarstvom.

Najviše negodovanja među građanima Srpske izazvala je informacija da će odsad za jedan obični ibuprofen morati kod porodičnog doktora po recept.

Pacijenti su bez recepta najčešće uzimali analgetike, lijekove za reumatska oboljenja i probleme varenja. Kazne za nepoštovanje pravila su od 500 do čak 15.000 KM, a apotekari bi čak mogli i da ostanu bez licenci.