latinica  ћирилица
18/12/2017 |  20:40 ⇒ 21:09 | Autor: RTRS

Zašto treba jesti brokoli?

Brojna istraživanja su potvrdila da ishrana bogata brokolijem pomaže u sprečavanju raka dojke, želuca i debelog crijeva. Osim toga, ova vrsta kupusa djeluje preventivno i protiv katarakte, štiti od ateroskleroze i povišenog pritiska.
Brokoli - Foto: ilustracija
BrokoliFoto: ilustracija

Za ljekovita svojstva brokolija zaslužan je sastojak sulforafan koji pokazuje antitumorsko djelovanje prema navedenim tipovima karcinoma. Prema riječima stručnjaka, sulforafan aktivira organizam na stvaranje enzima koji imaju antitumorsko djelovanje. Da bi se postiglo što bolje preventivno dejstvo, neophodno je nedjeljno da se pojede kilogram brokolija. Na taj način rizik za pojavu zloćudnih bolesti dvostruko se smanjuje.

Dobro odabran svjež plod može da se čuva u frižideru najduže nedjelju dana. Pere se neposredno prije pripreme. U zamrzivaču može da se čuva i do godinu dana.

Da biste sačuvali što više hranljivih sastojaka prilikom kuvanja, brokoli kratko obarite u ključaloj posoljenoj vodi, najduže pet do šest minuta.

Brokoli se posebno preporučuje trudnicama jer sadrži veće količine folne kiseline i čak devet vitamina iz grupe B. Osim toga, žene koje unose velike količine folne kiseline smanjuju rizik za obolijevanje od karcinoma materice i pluća. Sadrži i minerale kalcijum, magnezijum, kalijum i znatne količine gvožđa. Zato on i jeste, po preporuci stručnjaka, na vrhu top-liste namirnica važnih za zdravu ishranu.

Ishrana bogata brokolijem pozitivno djeluje i na zdravlje kože, kose i noktiju. U svrhu ljepote može da posluži prohlađena voda u kojoj je kuvan brokoli. Umivanje ovom vodom hidrira kožu i doprinosi ljepšem tenu.

Izvor: Večernje novosti