latinica  ћирилица
17/12/2017 |  19:41 ⇒ 20:39 | Autor: RTRS

Drvar- Za Srbe posla ima samo u preradi drveta (VIDEO)

Drvoprerađivačka industrija najzastupljenija je u Drvaru. Mala preduzeća zapošljavaju Srbe povratnike, jer u državnim institucijama za njih nema mjesta.
Pilana - Foto: RTRS
PilanaFoto: RTRS

Mnogi povratnici počeli su posao sa pilanama i drvopreradom da bi prehranili porodice, a danas zapošljavaju desetine radnika. Radno mjesto u pilani obezbijeđeno je i za Milana Pećanca.

Siguran posao znači mnogo, kaže Pećanac, jer od toga prehranjuje četvoročlanu porodicu.

Električar Milan Pećanac kaže da je odlučio da ostane u svom gradu sa svojom porodicom, te da ovdje ima odličan posao.

Povratnik u rodni Drvar Milan Babić je samo sa tri radnika pokrenuo pilanu 2002. godine, dok ih je danas zaposleno pedesetak. Za razvijanje proizvodnje i opstanak na tržištu potrebna je pomoć nadležnih.

Direktor pilane Milan Babić kaže da su imali velike investicije, te su posljednjih par godina napravili hale i proizvodne pogone za koje treba nabaviti mašine za dalju proizvodnju.

- Međutim, nemamo stabilnost, nemamo sigurnost od BiH šuma, da imamo sirovinu da bi proširili kapacitete - ističe Babić.

- Pomoć za ovakve projekte neće izostati. Јa sam lično zadovoljan, jer ovo jedino čini povratak održivim. Bilo bi dobro da ima više ovakvih primjera, ali ja se nadam da će iz godinu u godinu iz Drvara i ovih opština stizati veselije priče - rekao je Nikola Špirić, poslanik SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH.

Brojni su problemi Srba u Kantonu 10. Za Srbe povratnike u Drvaru nema posla u preduzećima gdje upravu postavlja kantonalno rukovodstvo.

- U državne institucije se zapošljavaju predstavnici druga dva naroda, vrlo rijetko se tu nađu predstavnici srpskog naroda, jedino ono što moraju da ispoštuju po nacionalnom ključu - kaže Goran Broćeta, načelnik opštine Drvar.

Sve to utiče, kaže Broćeta, na odlazak ljudi iz Drvara. Ovo je samo još jedna potvrda lošeg odnosa kantonalnih vlasti prema srpskom stanovništvu.