latinica  ћирилица
17/12/2017 |  19:04 | Autor: RTRS

Zaharova odbacila tvrdnje Borisa DŽonsona

Rusija nikad nije bila militaristička zemlja, za razliku od nekih evropskih država, rekla je portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova, reagujući na to što je šef britanske diplomatije Boris DŽonson Rusiju uporedio sa Spartom.
Marija Zaharova  (Foto: Sputnik/ Evgeniй Biяtov) -
Marija Zaharova (Foto: Sputnik/ Evgeniй Biяtov)

DŽonson je u intervjuu za Sandej tajms Atinu nazvao "sličnom SAD i Zapadu" a Rusiju da je poput "zatvorene, ozloglašene, militarističke i antidemokratske" Sparte, dodajući da države moraju da sarađuju.

- To poređenje je netačno. Ne samo zato što Rusija nikad nije bila militaristička država, za razliku od nekih evropskih zemalja. Suština kontradiktornosti između Atine i Sparte je oligarhija kao osnovna struktura. Mislim da nije moguće zamisliti ima veće oligarhije od Velike Britanije i zato DŽonson nije u pravu - naglasila je Zaharova.

Istovremeno e saglasila sa drugom izjavom britanskog ministra spoljnih poslova.

- Ratovi između Atine i Sparte oslabili su Grčku što su iskoristili Makedonci i Persijanci. Današnji sporovi, koje pokreće i razvija Zapad, uključujući evropski kontinent, van svake sumnje, slabe zapadne civilizaciju i izlažu je prijetnjama poput, na primjer Islamske države - dodala je Zaharova.

Izvor: SRNA