latinica  ћирилица
17/12/2017 |  18:42 | Autor: RTRS

Pakistan- U napadu na crkvu osam žrtava, 45 ranjenih

Dvojica bombaša samoubica napala su hrišćansku crkvu punu vjernika na jugozapadu Pakistana i ubili najmanje osam osoba, a ranili 45 prije nego što se jedan od njih raznio eksplozivom, a drugog je ubila policija, objavile su vlasti nove podatke o napadu počinjenom nekoliko dana prije Božića.

Napadači s eksplozivnim prslucima upali su u crkvu u Kveti, u pokrajini Beludžistan, a policija i vojska opkolile su crkvu i razmijenili vatru s napadačima.

U crkvi je bilo oko 400 ljudi.

Kako prenose agencije, za napad još niko nije preuzeo odgovornost.

Beludžistan je odavno poprište pobunjeničkih grpa koje žele otcjepljenje od ostatka države zbog prihoda iz eksploatacije prirodnih izvora u toj pokrajini, većinom gasa i minerala.

U toj strateški važnoj pokrajini koja graniči s Iranom i Avganistanom aktivni su talibani, kao i militanti sunitskog islama i grupe povezane s Alkaidom i Islamskom državom.

Zbog nasilja vlada zabrinutost za bezbjednost projekta Kinesko-pakistanskog privrednog koridora, koji je vrijedan 57 milijardi dolara, a riječ je o transportnoj i energetskoj vezi koja bi iz zapadne Kine vodila do pakistanske luke Gvadar.

Iako snage bezbjednosti imaju uspjeha u borbi protiv militanta oni često izvode napade, podsjećaju agencije.

Izvor: Agencije