latinica  ћирилица
14/12/2017 |  08:37 ⇒ 08:54 | Autor: RTRS

Najmlađe ostrvo na svijetu nastalo preko noći (VIDEO)

Vulkan u pacifičkoj kraljevini Tonga eruptirao je krajem decembra 2014. godine šaljući paru, pepeo i rastopljene stijene visoko u vazduh.
Najmlađe ostrvo na svetu nastalo je preko noći (Foto: YouTube / Screenshot) -
Najmlađe ostrvo na svetu nastalo je preko noći (Foto: YouTube / Screenshot)

Zbog pepela u vazduhu letovi saviona u bili preusmjereni, a kada se pepeo konačno spustio u januaru 2015. godine, novo ostrvo visoko oko 120 metara izronilo je između dva stara ostrva.

Novoizgrađeno ostrvo, neslužbeno poznat kao Hunga Tonga-Hunga Ha'apai prema imenima susjednih ostrva, trebalo je da postoji svega nekoliko mjeseci. Nova istraživanja kažu da će potrajati i do 30 godina, piše NASA.

Hunga Tonga-Hunga Ha'apai je prvo ostrvo ovog tipa koje je nastalo u savremenoj satelitskoj eri, što daje naučnicima nevjerovatnu sliku iz svemira njegovog ranog života i evolucije.

Nova studija pruža uvid u dugovječnost i eroziju koja oblikuje nova ostrva. Razumijevanje tih procesa moglo bi takođe da pruži uvid u slične procese u drugim dijelovima Sunčevog sistema, uključujući Mars.

Ovo je treće vulkansko ostrvo, popularno nazvano surtsejan, u posljednjih 150 godina koje je nastalo i traje više od nekoliko mjeseci.

Izvor: Agencije