latinica  ћирилица
13/12/2017 |  15:58 | Autor: RTRS

Ljudi kojima je teretana blizu kuće mršaviji

Rezultati nedavne studije pokazali su da je velika vjerovatnoća da ćete imati savršenu liniju ako živite pored teretane.
Vježbanje - Foto: flickr.com
VježbanjeFoto: flickr.com

Studija koja je obuhvatila 400 hiljada širom Britanije imala je za cilj da utvrdi kakav uticaj na fizički izgled osobe ima teretana koja se nalazi bliže i dalje od 500 metara od kuće.

Rezultati su pokazali da su oni kojima je teretana bila na maksimum pola kilometra od kuće bili mršaviji i imali manje masnoća u tijelu.

Inače, u Velikoj Britaniji 68 odsto muškaraca i 58 odsto žena ima prekomjernu tjelesnu težinu, a ovaj trend će se nastaviti u narednih par godina. Osnovni problem je "sjedelački" način života, a samo 45 odsto učesnika studije jednom mjesečno šeta više od deset minuta.

Tako se ispostavilo da su oni koji imaju fitnes centar u blizini kuće skloniji da zaista posjećuju teretanu i pružaju pažnju svom zdravlju. Njihov struk je u prosjeku manji za 1,22 cm, a imaju i mnogo manje masti u organizmu.

"Vlasti moraju da ozbiljno razmisle o tome kako da dizajniraju zdravlje u gradovima koji rastu i tako poboljšaju zdravlje svojih stanovnika. Treba voditi računa da fitnes centri budu pristupačni, posebno kada se nalaze u krajevima u kojima žive siromašniji građani", kaže istraživač i profesor Stiven Kumins.

Izvor: B92