latinica  ћирилица
13/12/2017 |  09:14 ⇒ 10:26 | Autor: RTRS

Malezijski grad opsjednut mačkama

U malezijskom gradu Kucingu, što na njihovom jeziku znači mačka, sve je podređeno ovim kućnim "princezama".
Spomenik mačkama - Foto: AP
Spomenik mačkamaFoto: AP

Gdje god se okrenete u Kucingu vidite mačke, čak postoji i Muzej mačaka.

Lokalna radiostanica takođe se zove Mačka FM. Pa i univerzitet, I-CATS, što zapravo znači Međunarodni koledž napredne tehnologije. Zašto je ovaj grad dobio ime po mačkama, iako je riječ o području koje je inače poznato po majmunima?

Više je teorija o tome. Prema jednoj od njih, kada je Britanac DŽejms Bruk, prvi radža malezijske države Saravak, stigao ovdje 1839. godine, u razgovoru sa stanovnicima pokazao je prema mjestu upitavši kako se zove. Oni su mu zabunom, misleći da je pokazivao na mačku u prolazu, rekao Kucing, pa je mjesto tada dobilo taj naziv.

Prema drugoj teoriji, Kucing je ime dobio prema drveću koje je nekad raslo na tom području, a njegov plod bilo je voće koje se zvalo mačje oko. Јoš je jedna teorija da su stanovnici svom gradu ime dali kada su otkrili neobične kratkorepe mačke na obali rijeke Saravak koja protiče kroz grad.

Bilo kako bilo, mačke su obilježile ovaj grad u kojem žive Malezijci, Kinezi, Indijci kao i brojna lokalna plemena. Ipak, svi imaju neku povezanost s mačkama. Na primjer, Kinezima je ona simbol sreće. A svi ih stanovnici cijene jer "kontrolišu" glodare.

Čak se tokom 1950-ih dogodilo i to da je lokalna vlast u svojoj borbi protiv komaraca i štakora koji prenose malariju, upotrebivši prejake otrove, uticala na smanjenje populacije mačaka, što je izazvalo veliku zabrinutost. Zbog toga se krenulo u operaciju "Cat drop", u kojoj je britanska kraljevska avijacija spustila 14 hiljada mačaka u grad.

Osim mačaka, Kucing nudi i mnogo više. Turisti ovdje vole da dođu da probaju lokalne specijalitete. Nezaobilazna stanica na putu je Nacionalni park Močvare Kucinga, Nacionalni park Bako, brojne džamije i drugi muzeji.

Izvor: Agencije