latinica  ћирилица
09/12/2017 |  10:41 ⇒ 10:42 | Autor: RTRS

Bogdanić: Podrška razvoju stomatologije u Srpskoj

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Dragan Bogdanić rekao je da je zadovoljan razvojem stomatologije u Srpskoj, posebno u oblasti prevencije u ranom uzrastu, koja je zadržana u javnim zdravstvenim ustanovama.
Dragan Bogdanić - Foto: RTRS
Dragan BogdanićFoto: RTRS

Bogdanić je istakao da privatni sektor u ovoj oblasti prati svjetske i evropske trendove, te da mnogo pacijenata dolazi u Republiku Srpsku baš zbog usluga stomatologije.

"Ministarstvo zdravlja će podržavati razvoj stomatologije u Srpskoj, jer smo svjesni značaja zdravlja zuba pogotovo kod najmlađih. Srpska ima dva medicinska fakulteta, školujemo dovoljno kadra i možemo da računamo na kvalitet", rekao je Bogdanić novinarima u Banjaluci prije početka simpozijuma "Stomatologija i umjetnost".

Organizator simpozijuma sa međunarodnim učešćem je Udruženje stomatologa Republike Srpske, a očekuje se učešće do 300 stomatologa iz Srpske i Federacije BiH, stručnjaci iz Beograda i Zagreba, te predstavnici 15 dentalnih kompanija.

Predsjednik Udruženja stomatologa Saša Dabić kaže da stomatologija u Srpskoj prati svjetske trendove, te da u cijeloj Srpskoj, naročito u Banjaluci postoje ambulante sa tehnički opremljenim laboratorijama, na kojima bi pozavidjeli i evropski centri.

"Samu stomatološku djelatnost prati i dijagnostika, a u Banjaluci imamo sedam modernih 3D aparata koji su izuzetno važni u dijagnostici, pogotovo u oralnoj hirurgiji", rekao je Dabić.

On je dodao da udruženje postoji 19 godina, te da je prošle godine promijenilo naziv iz Udruženja privatnih doktora stomatologije u Udruženja stomatologa, čime su vrata otvorena i kolegama koji rade u javnim zdravstvenim ustanovama.

Izvor: SRNA