latinica  ћирилица
08/12/2017 |  15:17 | Autor: RTRS

Hibernacija bi mogla da spase živote ljudi oboljelih od raka

Naučnici već godinama rade na tome da ljudsku hibernaciju pretvore u stvarnost, s ciljem da pacijentu obezbijede potrebno vrijeme da lijekovi protiv raka počnu da djeluju.

Profesor intenzivne njege i medicine u Univerzitetskoj bolnici u Londonu Mervin Singer rekao je da njegov tim radi na lijeku koji bi mogao da djeluje tako da vitalne ljudske organe poput srca, mozga i arterija prebaci u hibernetičko, "uspavano" stanje. Ovaj metod mogao bi da sačuva hiljade života pacijenata koji dožive srčane i moždane udare.

Profesor Singer vjeruje da bi hibernacija mogla da sačuva ćelije od smrtonosne traume koja se dešava tokom postupka reanimacije u hitnim slučajevima.

Trauma, koja nosi naziv reperfuzijska povreda, nastaje kada se krv skupi u tkivu i začepi arterije prema srcu ili zaustavlja rad srca i dovodi do moždanog udara.

Logično je da ljekari rade na tome da ove pacijente što prije vrate u život, odnosno povrate njihovu cirkulaciju ugrađivanjem stenta ili otvaranjem arterija.

Ali, šok do kojeg dolazi nakon ubrzanog povrataka krvi i kiseonik izazivaju upalnu reakciju koja uništava vitalnu arteriju, srce i tkivo mozga, i može opet da izazove smrt.

Prvi test na ljudima zakazan je za sljedeću godinu. Ukoliko se pokaže da bi ovaj lijek mogao da zaštiti pacijenta od reperfuzijske povrede, to bi bilo prvo uspješno liječenje hibernacijom nakon 20 godina eksperimentisanja.

Naučnici godinama analiziraju životinje u stanju hibernacije i njihovu sposobnost da uspore puls, mjesecima snize temperaturu tijela blizu tačke koja uzrokuje smrt, a da ne oštete mozak i druge vitalne organe.

Vjeruje se da isto dejstvo može da prouzrokuje i lijek koji će na isti način zaštititi ljude i izliječiti ih od dijabetesa, Alchajmera i raka.

Italijanski naučnici istražuju mogućnost uvođenja pacijenata koji boluju od raka u stanje hibernacije kako bi im ohladili tijelo na 13 stepeni i pokušali da spriječe širenje raka i ubiju više ćelija tumora radijacijom.

Testovi još nisu počeli da se vrše na ljudima.

Izvor: B92, Klix.ba