latinica  ћирилица
07/12/2017 |  10:28 | Autor: RTRS

Ogorčeni radnici Radio-televizije Istočno Sarajevo u stečaju čekaju rješenje

Radnici Radio-televizije Istočno Sarajevo /RTVIS/ u stečaju ogorčeni čekaju kako će se riješiti njihov status nakon što je gradska vlast Istočnog Sarajeva, iako je osnivač ove medijske kuće, odlučila da ih "prepusti sudbini", a osnuje novo javno preduzeće - Radio Istočno Sarajevo, te poručuju da su spremni i na radikalne mjere kako ne bi dozvolili da postanu "žrtve politike".
Istočno Sarajevo - Foto: RTRS
Istočno SarajevoFoto: RTRS

Četiri od 30 radnika ove medijske kuće, koliko ih je bilo prije nego što je RTVIS otišao u stečaj, i dalje emituju program i čekaju da se riješi njihov status, odlučni u namjeri da se bore za ostanak u radnom odnosu.

Prema njihovim riječima, stečajni upravnik Radoslav Bratić rekao je da im ni on ne može pomoći da ostanu u radnom odnosu, te podsjećaju da je Grad Istočno Sarajevo osnivač RTVIS-a, nakon čega su ih "gurnuli" u stečaj, a sada neće da riješe njihov status.

Gradska uprava se, ističu radnici, "ogradila" tako što je rekla da nije kriva za stečaj, već da je krivica na menadžmentu te medijske kuće, mada se, kako napominju, zna ko postavlja menadžment kuće i ko bira Nadzorni odbor.

"Radnici ne biraju, a na kraju budu kažnjeni. Sada navodno niko nema obavezu da nas ostavi u radnom odnosu, a niko i ne spominje dugovanja prema nama", ističe jedan od radnika Veselin Milinković, koji potražuje više od 12.000 KM.

Podsjećajući da je prethodni gradonačelnik Istočnog Sarajeva Nenad Samardžija rekao da će biti sproveden "kontrolisani stečaj", Milinković kaže da se to pokazalo netačnim, a da sadašnje rukovodstvo tvrdi da "nema ništa sa tim".

"U međuvremenu su našli 'svoje novinare' koji su na listama 'njihovih stranaka', kadrovski podobni, koji će preuzeti novu medijsku kuću. Iako je bilo problema oko frekvencije, izgleda da su politički, preko direktora Regulatorne agencije za komunikacije BiH pronašli način da i to riješe", navodi Milinković.

Radnici napominju da rukovodstvo Grada nije razgovaralo sa predstavnicima Vlade Republike Srpske, niti opštine Istočno Novo Sarajevo koja je, kako navode, bila raspoložena za saradnju kako bi im ostavila na raspolaganju prostor, a njih na budžetu.

"Gradonačelnik nam je rekao da nema ništa sa nama, iako nas je Grad osnovao, da ne garantuje za nas i da će odlučivati direktor, a direktor nam je rekao da on ne odlučuje nego Skupština grada. Oni su u međuvremenu registrovali firmu i izabrali direktora koji se nije ovdje nikada ni pojavio", ističu ogorčeni radnici, koji su se obratili i za besplatnu pravnu pomoć, gdje im je rečeno da se "do sada nisu sreli sa ovakvim slučajem" i da će pokušati da im pomognu koliko mogu.

Radnici napominju da su interesovanje za rješavanje njihovog problema pokazali jedino odbornici opozicije u Skupštini grada Istočno Sarajevo, koji su tražili da bivši radnici RTVIS-a imaju prednost prilikom zapošljavanja u novoosnovani Radio Istočno Sarajevo, ali da taj zaključak gradski parlament nije prihvatio.

Oni su istakli da su spremni i na "radikalne mjere" ukoliko se njihov status ne riješi, postanu žrtve lokalne politike i ostanu bez posla.

"Niko nas ne spominje, rade nam iza leđa. Oni samo hoće naše frekvencije i našu opremu, koju bi prebacili u Administrativni centar Grada, a nekadašnje i sadašnje radnike ne žele, osim jednog koji je ranije došao po političkoj liniji i bezuspješno pokušavao da vrbuje većinu radnika u SDS", ističu ogorčeni radnici, navodeći da je "ovo samo mali dio velike nepravde" koja se činila prema radnicima od osnivanja RTVIS-a.

Aktuelni gradonačelnik Istočnog Sarajeva Nenad Vuković izjavio je Srni povodom dešavanja u RTVIS da je sud imenovao stečajnog upravnika i da je on, a ne Grad, odgovoran i za preduzeće i za radnike.

"Mi formalno-pravno nemamo dodirnih tačaka sa onim što je u stečajnom postupku", rekao je Vuković.

Stečajni upravnik Radoslav Bratić rekao je Srni da je "sve preuranjeno" i najavio da će 26. decembra biti održana skupština povjerilaca, na kojoj će biti donesena odluka o daljoj sudbini ovog preduzeća i radnika.

Skupština grada Istočno Sarajevo je 2008. godine donijela odluku o osnivanju Јavnog preduzeća Radio-televizija Istočno Sarajevo /RTVIS/, koje je nastavilo tradiciju Radija Ilidža i Radija Grbavica od 1992. godine.

Radnici RTVIS-a ističu da su problemi u funkcionisanju ove medijske kuće nastali zbog nemara lokalnih vlasti Istočnog Sarajeva, osnivača RTVIS-a, koje su na rukovodeća mjesta postavljale nekompetentne ljude, godinama smanjivale finansiranje preduzeća koje su osnovale, da bi ga 2014. godine potpuno obustavile, što je dovelo do stečaja.

RTVIS duguje više od 3,5 miliona KM, od čega su dva miliona KM porezi i doprinosi, prema svakom radniku dug iznosi od 12.000 do 18.000 KM, a ukupna dugovanja prema radnicima su oko 567.000 KM.

Skupština grada Istočno Sarajevo na sjednici održanoj 3. novembra ove godine donijela je odluku o osnivanju novog javnog preduzeća - Radio Istočno Sarajevo, čiji će vršilac dužnosti direktora biti Snježana Mačar.

Skupština je usvojila i Statut i imenovala Nadzorni odbor Radija Istočno Sarajevo.

Izvor: SRNA