latinica  ћирилица
07/12/2017 |  09:09 ⇒ 10:43 | Autor: RTRS

Islamske zemlje osuđuju Trampovu odluku o Јerusalimu

Odluka predsjednika SAD Donalda Trampa da Јerusalim prizna kao prestonicu Izraela izazvala je osudu i žestoke reakcije muslimanskih zemalja širom Bliskog istoka.
Јerusalim - Foto: Screenshot
ЈerusalimFoto: Screenshot

Predsjednik Indonezije Јoko Vidodo, lider najmnogoljudnije muslimanske zemlje, osudio je odluku SAD da prizna Јerusalim kao prestonicu Izraela.

Palestinska islamistička grupa "Hamas" pozvala je na novu intifadu - ustanak protiv Izraela, nakon odluke američkog predsjednika Donalda Trampa da prizna Јerusalim za izraelsku prijestonicu, prenijeli su lokalni mediji.
Lider "Hamasa" Ismail Hanije je tokom govora u Gazi rekao da bi Palestinci trebalo da rade na novoj intifadi, "da bi se suprotstavili neprijateljima cionistima".

Palestinski predsjednik Mahmud Abas je odluku o priznavanju Јerusalima za glavni grad Izraela ocijenio kao "žalosnu" i dodao da je Јerusalim "vječna prijestonica Palestine".

Bi-Bi-Si je ranije danas prenio da se očekuju protesti Palestinaca na Zapadnoj obali i u Pojasu Gaze.

Predsjednik Turske Redžep Tajip Erdogan najavio je da će sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom razgovarati o odluci predsjednika SAD Donalda Trampa da prizna Јerusalim kao prestonicu Izraela.
"Nastavljam telefonske razgovore zbog Trampove izjave o Јerusalimu, ne samo sa liderima islamskih država već i sa zapadnim državama i rimskim papom. Razgovaraću o tome i sa gospodinom Putinom, jer to nije tema koja se tiče samo muslimana, već svih", rekao je Erdogan na mitingu pred pristalicama u Ankari uoči leta za Atinu, gdje se danas nalazi u zvaničnoj posjeti.

On je dodao da će SAD "zgaziti odluku UN o Јerusalimu od 1980. godine koju još niko nije narušio", prenosi "Sputnjik".

"Nerazumljivo je šta je Tramp želio ovom odlukom. On sada ispunjava ulogu miksera koji uzbuđuje cijeli region. Јerusalim je sveto mjesto za muslimane, hrišćane i Јevreje. Ovakav korak je poseban za ovaj regiona - poput upaljene šibice. Lideri pokreta ne treba da raspiruju konflikt, već da uspostave mir. Ako Tramp smatra da je tako jak, i samim tim u pravu, onda griješi. 'Јak' ne znači 'u pravu'", dodao je Erdogan.

Tramp je sinoć saopštio svoju odluku da prizna Јerusalim za prestonicu Izraela. On je potpisao dokument o preseljenju američke Ambasade iz Tel Aviva u Јerusalim.

Ova odluka naišla je na osudu mnogih svjetskih zvaničnika.

Izvor: Agencije