latinica  ћирилица
07/12/2017 |  09:03 | Autor: RTRS

Patrijarh Kiril se nada pravednom rješenju pitanja Kosova

Patrijarh moskovski i cijele Rusije Kiril, u razgovoru sa delegacijom Srpske pravoslavne crkve koju je predvodio Njegova svetost patrijarh srpski Irinej, izrazio je nadu u pravedno rješavanje pitanja budućnosti Kosova i Metohije.
Patrijarh Kiril (foto: © Sputnik/ Sergej Pjatakov) -
Patrijarh Kiril (foto: © Sputnik/ Sergej Pjatakov)

Rusko-srpski odnosi, briga o Kosovu i Metohiji, restauracija i ukrašavanje beogradskog Hrama Svetog Save i položaj Ukrajinske pravoslavne crkve Moskovske patrijaršije u Ukrajini bile su samo neke od tema o kojima su u Moskvi razgovarali patrijarh Irinej i poglavar Ruske pravoslavne crkve Kiril, prenosi "Sputnjik".

Oba patrijarha izrazila su nadu da će donatori obezbijediti neophodan novac za Hram Svetog Save.

Patrijarh Irinej govorio je o namjerama Srbije da se i dalje bori za očuvanje ove srpske pokrajina u sastavu Srbije, ističući da Srbija računa na pomoć Rusije.

"Naša zemlja se uporno bori da sačuva tu zemlju u sastavu naše države. Tu zemlju nepravedno otimaju od Srbije. Naše snage su male i zbog toga nam je potrebna pomoć bratske Rusije i Ruske pravoslavne crkve", rekao je patrijarh Irinej.

On je zahvalio ruskom patrijarhu što prati situaciju u vezi sa Kosovom i Metohijom i što je imao priliku da se lično upozna o svim teškoćama i iskušenjima sa kojima se suočava srpski narod na Kosovu.

Srpski patrijarh je zahvalio ruskom patrijarhu i za pomoć koju Ruska crkva pruža u ukrašavanju Hrama Svetoga Save u Beogradu.

Patrijarh Kiril rekao je da je ukrašavanje beogradskog Hrama jedan od prioritetnih zadataka, ističući da će on biti simbol srpsko-ruskog bratstva.

On je naglasio da su odnosi Srbije i Rusije tradicionalno čvrsti i da "čuvaju jedinstvo pravoslavlja".

"Kroz cijelu istoriju naši narodi uvijek su bili zajedno, nikada nismo međusobno ratovali i uvek smo se borili na istoj strani. Mi zajedno čuvamo jedinstvo pravoslavlja", dodao je patrijarh Kiril.

Ruski patrijarh je rekao da Hram Svetog Save treba da postane simbol tog čudesnog bratstva i uzajamnih odnosa dvije države, dva naroda i dvije crkve.

Izvor: Srna