latinica  ћирилица
06/12/2017 |  22:30 ⇒ 07/12/2017 | 07:43 | Autor: RTRS

Brisel, Berlin, London- Zabrinuti zbog Trampove odluke

Evropska unija izrazila je ozbiljnu zabrinutost nakon što je američki predsjednik priznao Јerusalim kao glavni grad Izraela, rekavši da će to imati posljedice po izglede za mir.

"Aspiracije obje strane moraju se ispuniti i mora se naći način da se pregovorima riješi status Јerusalima kao buduće prijestonice obje države", rekla je EU za spoljne poslova Federika Mogerini.

Njemačka kancelarka Angela Merkel rekla je da Njemačka ne podržava Trampovu odluku da prizna Јerusalim kao glavni grad Izraela.

"Status Јerusalima mora biti utvrđen tako da rješenje podrazumijeva dvije države", rekla je Merkelova.

Britanska premijerka Tereza Mej nije saglasna sa američkom odlukom da prizna Јerusalim kao glavni grad Izraela jer to neće pomoći naporima ka postizanju mira u regionu.

"Nismo saglasni sa odlukom SAD o prebacivanju Ambasade u Јerusalim i priznanju tog grada za prijestonicu Izraela prije sporazuma o konačnom statusu", rekao je portparol premijerke.

On je dodao da Velika Britanija smatra da takva odluka neće doprinijeti uspostavljanju mira u regionu.

U međuvremenu, Јordan je odbacio američki potez, rekavši da je ta odluka u pravnom smislu ništavna jer konsoliduje izraelsku okupaciju istočnog sektora spornog grada.

Predsjednik Libana Mišel Aun rekao je da je Trampova odluka opasna i da prijeti da ugrozi kredibilitet SAD kao posrednika u mirovnim pregovorima.

On je ocijenio da ova odluka vraća mirovni proces nazad nekoliko decenija i predstavlja prijetnju regionalnoj a, možda, i globalnoj stabilnosti.

Tramp je današnjim potezom priznanjem Јerusalima kao glavnog grada i najavom prebacivanja ambasade u Јerusalim prekinuo višedecenijsku američku politiku.

Izvor: SRNA