latinica  ћирилица
06/12/2017 |  22:26 ⇒ 22:34 | Autor: RTRS

Novi Grad- Promovisan "Olujni bedem"

U Narodnoj biblioteci u Novom Gradu večeras je predstavljen novi roman Dejana Stojiljkovića "Olujni bedem", koji je nastavak romana "Duge noći i crne zastave", a oba govore o istorijskim prilikama u srednjovjekovnoj Srbiji, podijeljenoj na više malih država, i bitkama sa Osmanlijama u 14. vijeku koje su prethodile Kosovskom boju.
Predstavljen novi roman Dejana Stojiljkovića "Olujni bedem" - Foto: SRNA
Predstavljen novi roman Dejana Stojiljkovića "Olujni bedem"Foto: SRNA

Na osnovu škrtih istorijskih podataka, a više iz mitova i legendi, Stojiljković u najnovijem romanu sklapa priču o srpskim vitezovima, njihovom gospodaru Lazaru Hrebeljanoviću i boju na Pločniku 1386. godine, pred pad Niša u kojem je srpska vojska porazila Turke.

Pisac Slaviša Pavlović rekao je da, čitajući oba djela, čitaoci mogu da uplove u Srbiju od 1386. do 1389. godine.

"Osim što imaju sjajan stil, ova djela su me mnogo i naučila jer daju novu sliku istorije", naveo je Pavlović.

Stojiljković je rekao da je angažovan na novom romanu, nastavku romana "Olujni bedem" koji će se zvati "Učitelj mačevanja".

"On će fabularno pokriti period malo poznat u našoj istoriji. Budući da je ključni momenat srpske istorije Kosovska bitka, ja pokrivam period 1386 -1389. godina. Manje je poznato da je Turcima, nakon poraza na Pločniku, trebalo tri godine da obnove svoju vojsku i da se vrate. Taj dio, primirje biće tema i u fokus stavljam novu ličnost despota Stefana Lazarevića koji je u tom periodu maloljetan, ali prima vitešku edukaciju koja će od njega stvoriti impozantnu istorijsku ličnost", naveo je Stojiljković.

Pisac je govorio i o radu na seriji "Senke nad Balkanom", te da je bio među prvima koje je angažovao Dragan Bjelogrlić.

"Radio sam skoro tri godine, onda su se priključili Danica Pajović, pa moj kolega Vlada Kecmanović. Јa napišem prvu ruku, pa onda drugi drugu ruku i tako dalje. Radimo kao tim", naveo je Stojiljković i istakao da je Bjelogrlić preuzeo praksu stranih serija - radi pet scenarista, što se pokazalo kao dobitna kombinacija.

Direktor biblioteke Slobodanka Vujinoć rekla je da je ova ustanova ugostila jednog od najčitanijih srpskih pisaca danas.

Dejan Stojiljković, prozni i dramski pisac, filmski i strip-scenarista, rođen je u Nišu 1976. godine.

Do sada je objavio romane "Konstantinovo raskršće", "Duge noći i crne zastave", "Znamenje anđela", "Kainov ožiljak" /u četiri ruke, sa Vladimirom Kecmanovićem/ i "Olujni bedem", kao i prozne zbirke "Leva strana druma",  "Low Life" i "Kišni psi".

Roman "Olujni bedem", koji je objavljen u septembru, u Republici Srpskoj prvo je promovisan u Foči, a sutra će biti predstavljen u Kozarskoj Dubici, u petak, 8. decembra, u Prijedoru, a zatim u Banjaluci i Andrićgradu.

Izvor: SRNA