latinica  ћирилица
06/12/2017 |  19:35 ⇒ 19:46 | Autor: RTRS

Čelinac: Predstavljen prvi tom Enciklopedije Srpske

U Čelincu je večeras predstavljen prvi tom Enciklopedije Republike Srpske u kojem je na 783 stranice obrađeno oko 1.330 odrednica koje obuhvataju 28 raznih područja iz istorije, nauke, religije i kulture Srpske.
U Čelincu prdstavljen prvi tom Enciklopedije Republike Srpske - Foto: SRNA
U Čelincu prdstavljen prvi tom Enciklopedije Republike SrpskeFoto: SRNA

Predsjednik Akademije nauka i umjetnosti Republike Srpske Rajko Kuzmanović rekao je da je to jedan od pet predviđenih tomova Enciklopedije, koja je opšteg tipa, i u njoj su istraživačkim postupkom i načinom obrade odrednica prikazana suštinska pitanja o prošlosti i sadašnjosti Srpske.

"Enciklopedija je lična karta Republike Srpske kojom želimo da pokažemo na naučnoj osnovi da Republika Srpska nije nepoznata zemlja, da ovdje od pamtivijeka buja život, kultura, obrazovanje i sve ostalo što savremeni svijet ima", istakao je Kuzmanović.

On je podsjetio da je još 2007. godine u Republici Srpskoj usvojen zakon o enciklopediji, a ANURS je preuzela odgovornost da radi ovu enciklopediju.

"Prvi tom obuhvata oko 1.330 odrednica i, što je specifično, veliki broj naseljenih mjesta, a opština Čelinac je u prvom tomu prikazana kroz osam naseljenih mjesta", dodao je Kuzmanović.

Recenzent i književnik Momčilo Spasojević naveo je da Enciklopedija predstavlja naučni dokument koji bi trebalo da istakne i trajno zaštiti identitet Srpske, njenu istoriju, kulturu, tradiciju, jezik, pismo i druge bitne elemente.

Akademik Drago Branković istakao je da su karte i fotografije koje su sadržane u Enciklopediji rađene originalno za ovu namjenu, te da su ih radili vrsni kartografi.

"Јedan od krupnih problema koji smo imali je i izbor fotografija, posebno fotografija ličnosti, te smo radili poseban azbučnik fotografija sa jasnim kriterijumima ko ima pravo na fotografiju", rekao je Branković.

Tiraž prvog toma Enciklopedije Republike Srpske je 2.000 primjeraka, od čega će 500 biti sačuvano za komplete sa narednim tomovima, a 500 će biti poklonjeno.

Večeras je predstavljena i monografija "Besjede - prilog afirmaciji nauke i umjetnosti", u kojoj je sadržano 100 besjeda predsjednika ANURS-a Rajka Kuzmanovića.

Večerašnju promociju zajednički su organizovali Akademija nauka i umjetnosti Republike Srpske i Narodna biblioteka "Ivo Andrić" iz Čelinca.

Izvor: SRNA